Energija novca

Novac gubi svoju vrednost kada je poljuljano poverenje i dogovor o vrednosti dobara, a posledice su haos i siromaštvo. Kada spoznamo i razumemo skrivene dinamike novca biće nam lakše da se prema njemu adekvatno ophodimo.

Po teoriji poretka ljubavi sreća, seksualnost, smrt, život i novac ključni su atributi pra-majke. Duboko vezani i nerazdvojivi. To su istovremeno i najveće tabu-teme savremenog društva. Zato je neophodno izvesti ih iz nivoa tabua i njihovo podsvesno što hitnije osvestiti. Kada spoznamo i razumemo skrivene dinamike novca biće nam lakše da se prema njemu adekvatno ophodimo. Još je C.G. Jung spoznao da ono što ne uspemo da osvestimo postaje sudbinsko. Zato danas i živimo sa novcem kao s nečim sudbinskim i krajnje vreme je da to osvestimo.

„U današnjem svetu novca dominiraju poremećen sistem vrednosti, gramzivost i strah. I to ne mali strah, već onaj esencijalni, pra-strah, ne strah od smrti već strah od života, dakle strah od žene – majke – pramajke. Jednostavno, ako nisam u skladu sa svojom majkom ne mogu imati ni novac, jer novac je život. Međutim, u duhu vremena u kome živimo cena je postala najbitnija. Uglavnom vodimo računa o ceni i znamo koliko šta košta, ali koliko je šta vredno – o tome sve manje razmišljamo. To je potpuno u duhu savremenog vremena u kome postajemo sve otuđeniji i sve više odvojeni od svoje sopstvene prirode i božanskog u nama”, počinje priču o energiji novca prof. Vlado Ilić, terapeut poretka ljubavi.

Ekonomske teorije govore o tri dimenzije vrednosti novca. Ali one govore o tome šta se novcem može uraditi ali ne i o tome šta je zapravo novac. Kada je u pitanju ekonomska definicija novca, govori se o jedinici vrednosti, sredstvu za razmenu vrednosti dobara i mogućnosti čuvanja vrednosti. Međutim, naš sagovornik naglašava da je to je samo materijalna strana novca i da je novac mnogo više od toga.

„Novac je energija, energija života. Novac živi u našim glavama, u našim predstavama ali ne i u spoljnom svetu. Novac nije samo stvar, to je pre svega dogovor u okviru jedne zajednice, jednog društvenog sistema, na osnovu koga se vrši razmena dobara. Zlatnici su bili podsvesni dogovor na osnovu kojeg se jedan metal prilično ograničenih resursa koristio kao sredstvo za razmenu vrednosti. U današnjem virtuelnom svetu to je možda još jednostavnije shvatiti. Novčanice i kovani novac, dakle zaista opipljiv, materijalizovan novac, čine svega jednu petinu ukupne sume novca u svetu.”

Osnova za dogovor o vrednosti novca je poverenje, kaže on i dodaje da novac gubi svoju vrednost kada je to poverenje poljuljano. Posledica toga su haos i siromaštvo. O haosu nas svakodnevno informišu masovni mediji, a dokle nas je dovelo vreme globalizacije govori već i sama činjenica da tri najbogatija multimilijardera poseduju više novca nego dve milijarde najsiromašnijih ljudi na svetu. Ali kako je novac uopšte nastao?

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.