Eliksir dugovečnosti: zdrava mešavina šargarepe, jabuke, limuna i đumbira

Recept za dug život krije se u par zdravih namirnica...

Ovaj napitak treba piti odmah nakon pripreme.

Sastojci:

  • 4 šargarepe
  • 3 jabuke
  • sok od polovine jednog limuna
  • komadić oguljenog đumbira (2 cm)

Priprema:

Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobijeni sok popijte.

Naime, šargarepa popravlja vid, delotvorno deluje protiv raka, kožu čini mladom i zdravom; takođe, dobra je za srce, zube i desni, čisti telo i štiti srčanog udara.

Jabuka jača imunitet, potpomaže mršavljenju, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne duplje, stimuliše probavu, štiti srce i krvne sudove, uklanja stres, umor i nesanicu, štiti od bakterija i virusa, sprečava nekoliko vrsta raka.

Nasmešite se u svoje srce: 6 ključeva dobrog zdravlja i dugovečnosti...

Limun čisti jetru i stimuliše njen rad. Prirodni je antiseptik i antioksidans, sprečava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže kod želučanih tegoba, probave, podstiče stvaranje enzima u jetri, normalizuje rad creva i olakšava njihovo pražnjenje. Takođe sprečava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog holesterola, alkalizuje organizam, sprečava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.

Čarobna tačka dugovečnosti: Zu San Li...

Đumbir ublažava želučane tegobe i nadutost, stimuliše sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu (posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usled hemoterapije). Poseduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva i zbog toga se koristi kao prevencija gripa i prehlade.

Đumbir je takođe anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva zbog kojih se koristi kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. Hemijski sastojci koje sadrži đumbir su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.

Plave zone dugovečnosti...

Delotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Sprečava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka; koristi se i za lečenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

Izvor: Atma.hr

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.