Drevna medicina: 7 prirodnih namirnica su se nekad koristile kao antibiotici

Svet pre penicilina... inspiracija za vreme u kojem farmaceutski antibiotici ponekad više ne deluju!

Poslednjih nekoliko vekova upotreba antibiotika se dramatično povećala. Bakterije su vremenom razvile otpornost na antibiotike, što otežava lečenje. Puno pre farmaceutskih antibiotika, koji su razvijeni sredinom prošlog veka, ljudi su za odbranu od infekcija koristili namirnice koje su potpuno prirodne.

Origano i ulje od origana

Origano je jedan od najpopularnijih začina jer ima specifičan i aromatičan okus. Istraživanja su pokazala da origano ima odlično antibakterijsko delovanje i naročito je Efikasan u prevenciji bolesti probavnog sistema. Ulje od origana je odlično u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Jabukovo sirće

Stručnjaci savetuju korištenje organskog jabukovog sirćeta jer ima moćno antibiotsko i antiseptičko svojstvo. Osim toga, jabukovo sirće alkalizuje telo, što znači da smanjuje kiselost i na taj način učestvuje u prevenciji niza bolesti, uključujući i različite vrste raka.

Med

Stari Rimljani su koristili med kod lečenja i zaceljvanja rana i za prevenciju infekcija. Med je jedan od najboljih prirodnih antibiotika, a ima i odlično antimikrobno, protivupalno i antiseptičko svojstvo. Posebno treba istači manuka med, koji dokazano sadrži najviši nivo antioksidanasa.

Kurkuma

Svakim novim istraživanjem naučnici otkrivaju nove prednosti kurkume. Odlična je za prevenciju bakterijskih infekcija i ima moćno antioksidans delovanje. Smesu od kurkume i meda možete nanositi kao antibiotsku kremu na površinu kože.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.