Doktorski vodič za izbegavanje lekara: 7 pitanja na koja morate znati odgovor pre bilo kakvog medicinskog tretmana

Svaka medicinska intervencija - lečenje medikamentima, operacija pa čak i testiranje - može imati štetne efekte po zdravlje kod nekih ljudi, čak i ako ih izvode najbolji medicinski stručnjaci.

Ser Mjuer Grej, bivši šef organizacije naučnog znanja u Britanskoj zdravstvenoj službi, objašnjava kako da održimo zdravlje i mladost jednostavnim postupcima. To je i tema njegove knjige "Vodič za dobar život", objavljene u Velikoj Britaniji u januaru 2015. godine.

Nije tajna da sa godinama raste rizik od zdravstvenih problema i to naročito posle 60. godine u proseku. Posledično, većina ljudi se obraća lekaru i podvrgava najrazličitijim tretmanima.

Ser Grej, međutim, ukazuje da se sami doktori medicine uopšte ne ponašaju tako. Oni se neće zaputiti pravo u apoteku niti se obratiti za konsultaciju kolegi koji je najbolji u dotičnom polju medicine. Evo zašto su oni oprezni pri korišćenju lekarskih usluga:

1. Uvek postoji više naučnih dokaza koji idu u prilog novim tretmanima nego što će se skupiti dokaza o rizicima i ograničenjima. Razlog je jednostavan: kada se novi medicinski tretman opiše u naučnom radu sa više pozitivnih nego negativnih dokaza, veća je verovatnoća da će takav rad biti objavljen u naučnom časopisu.

VIŠE: Put znanja: kako Kinezi čuvaju svoje zdravlje

2. Laboratorije i drugi dijagnostički centri će češće proizvoditi takozvane "lažne pozitivne rezultate" koji ukazuju da je bolest možda prisutna čak i kad nije. To znači da su višestruke analize možda poželjne, a da rizični tretmani nipošto nisu preporučljivi do sigurne dijagnoze.

3. Svaka medicinska intervencija može biti štetna. To se odnosi na lečenje medikamentima, operaciju pa čak i testiranje - sve od navedenog može imati štetne efekte po zdravlje kod nekih ljudi, čak i ako iz izvode najbolji medicinski stručnjaci.

"Sve to upravo znaju lekari i zato će biti vrlo oprezni pre nego što potraže pomoć kolega. Na primer, mnogi će pokušati da odlože operacije što više mogu", kaže ser Grej. "Zašto? Pa, ugradnja veštačkog kuka ili kolena su divne operacije ali jedan broj njih ipak pođe naopako, čak i u najboljim ortopedskim klinikama. I zato, mnogi lekari će se odlučiti da vežbama pa i analgeticima poprave stanje dokle god je to moguće."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.