Dodir koji dopire do duše: kako leči Rosen metoda

Postoji direktna veza između napetih mišića na našem telu i emocija, a Rosen metoda - koja nije masažna tehnika! - pomaže da se telo pročita a emocije oslobode...

Dodir u terapiji ima neizrecivo isceljujuće dejstvo. Zahvaljujući dodiru drugog ljudskog bića mi nismo sami u svojoj patnji već se osećamo podržano, ohrabreno, a energija koju prenosi terapeut ima moć da iz našeg tela oslobodi sve zarobljene emocije koje su se godinama u nama taložile.

Rosen metodu, čije je suština u nežnom polaganju ruku na ona područja na telu u kojima su „zabeležene" potisnute emocije, kreirala je fizioterapeutikinja Marion Rosen s ciljem da pomogne ljudima u oslobađanju od emocija koje na drugi način nisu uspeli da izraze.

Kurs Rosen metode: dodir koji dopire do duše (septembar 2015. godine)...

Kroz svoj fizioterapetski rad Marion Rosen je shvatila da dodir seže mnogo dublje od naše fizičke dimenzije i da se uz mali podsticaj od strane terapeuta klijent često oslobađa ne samo fizičkog bola koji ga je i doveo do terapeutskog stola, već i emocija koje su uzrok većine naših fizičkih tegoba. U tajne čudesne moći dodira uputio nas je Branko Nikolić, praktikant Rosen metode koji već nekoliko godina drži vikend radionice u Sarajevu i Beogradu.

„Marion Rosen je rođena u Nemačkoj 1914. godine, a ovu metodu je razvijala punih 30 godina. Kod nje su ljudi dolazili na fizioterapiju, ali se dešavalo da kad tokom tretmana počnu da pričaju o problemu zbog kog su došli, oslobode i veliku količinu emocija. Kada su pričali o tome kada je bol nastao, odnosno o njegovom uzroku, oporavak je bio znatno brži i potpuniji. Tako je gospođa Rosen ustanovila da postoji direktna veza između napetih mišića na našem telu i emocija."

Da li u Rosen metodi postoji neka vrsta dijagnostike, i na osnovu čega se ona postavlja, odnosno na koj način terapeut konstatuje u čemu je problem klijenta? Da li prati njegove pokrete, stav i govor tela, mišićnu napetost u određenim delovima tela, ili nešto treće?

„Mi ništa ne dijagnosticiramo, već samo posmatramo i čitamo telo. Ne dajemo ni savete, nego jednostavno dolazimo do barijere, do mesta gde je skladišten problem, odnosno gde nešto ne štima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.