Da li vitamin D pomaže kod korona virusa: budite oprezni sa suplementima

Da li vitamin D može sprečiti i izlečiti korona virus?

Vitamin D je neophodan za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema, što je prva odbrana tela protiv infekcije i bolesti.

Ovaj vitamin igra kritičnu ulogu u promociji imunog odgovora. Ima i antiupalna i imunoregulatorna svojstva i presudan je za aktiviranje odbrambenih sistema.

Poznato je da vitamin D pojačava funkciju imunih ćelija, uključujući T-ćelije i makrofage, koji štite vaše telo od patogena.

3 znaka da vam nedostaje vitamin D i vitamin B12: nedostatak ovih vitamina može uzrokovati razna oboljenja3 znaka da vam nedostaje vitamin D i vitamin B12: nedostatak ovih vitamina može uzrokovati razna oboljenjaProverite da li vašem telu nedostaju vitamin D i vitamini B grupe... Ovo su 3 najčešća simptoma!

U stvari, vitamin je toliko važan za imunološku funkciju da je nizak nivo vitamina D povezan sa povećanom osetljivošću na infekcije, bolesti i poremećaje povezane sa imunološkim sistemima.

Na primer, nizak nivo vitamina D povezan je sa povećanim rizikom od respiratornih bolesti, uključujući tuberkulozu, astmu i hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, kao i virusne i bakterijske respiratorne infekcije.

Odnosno, nedostatak vitamina D povezan je sa smanjenom funkcijom pluća, što može negativno uticati na sposobnost vašeg tela da se bori sa respiratornim infekcijama.

Vitamin D je kritičan za imunološku funkciju. Manjak ovog hranjivog sastojka može ugroziti imuni odgovor i povećati rizik od infekcije i bolesti.

Može li uzimanje vitamina D zaštititi čoveka od virusa COVID-19?

Trenutno ne postoji lek za COVID-19.

Ipak, više studija pokazalo je da nedostatak vitamina D može da našteti imunološkoj funkciji i poveća rizik za razvoj respiratornih bolesti.

Pored toga, neke studije su pokazale da dodatni unos vitamina D može poboljšati imuni sistem i zaštititu od respiratornih infekcija u celini.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.