Da li je mamografija, zapravo, beskorisna

Svaka peta žena bila je podvrgnuta hemoterapijama, zračenjima ili radijacijama, jer su im na mamografijama pronađene kvržice koje su se pokazale kao potpuno bezopasne po njihovo zdravlje, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kanadi.

Jedno od do sada najvećih i najdetaljnijih istraživanja o mamografiji, u kome se 90.000 žena pratilo 25 godina, pokazalo je da je taj postupak rane detekcije raka dojke beskoristan.

Studija kanadskih naučnika je otkrila da je smrtnost od raka dojke potpuno ista u grupi žena koje su išle na mamografiju i onih koje nisu, prenosi agencija Hina pisanje časopisa "Njujork Tajms" i "Tajm" a kod nas javlja Tanjug 12. februara 2014. godine.

Štaviše, svaka peta žena bila je podvrgnuta hemoterapijama, zračenjima ili radijacijama, jer su im na mamografijama pronađene kvržice koje su se pokazale kao potpuno bezopasne po njihovo zdravlje. Naučnici su 25 godina pratili 89.835 Kanađanki koje su nasumično podelili u dve jednake grupe - prva je redovno išla na mamografiju, a druga grupa žene je sama sebi pregledala dojke.

Posle 25 godina istraživanja, rezultati su pokazali da je smrtnost od raka dojke ista u obe grupe, a pokazalo se i da je 22 odsto žena iz "mamografske" grupe nepotrebno bila lečena od raka.

Inače, ovo nije prva studija koja dovodi u pitanje svrhu mamografije i verovatno će pridoneti polarizaciji između onih koji veruju da ona spasava živote, uključujući mnoge preživele od raka, i sve većeg broja naučnika koji kažu da dokaza za takve tvrdnje nema, piše "Njujork Tajms".

Doktor Ričard Vender, koji je na čelu Američkog društva za rak, rekao je da će se sazvati panel stručnjaka i predstaviće im se sve studije o mamografiji, uključujući i kanadsku. Međutim, Vender napominje da su rezultati kliničkih ispitivanja mamografije pokazali da se njome za 15 odsto smanjuje smrtnost od raka dojke kod žena 40-tim godinama i za najmanje 20 odsto onim starijim.

O koristi mamografije već se godinama raspravlja, ali do sada nijedna zemlja, osim Švajcarske, nije sugerisala da se ti pregledi zaustave. Doktor Peter Juni, epidemiolog sa univerziteta u Bernu i donedavni član švajcarske lekarske komisije je izjavio da je to učinjeno upravo iz razloga na koje ukazuje kanadska studija - zabrinutosti da mamografija ne doprinosi padu smrtnosti, već naprotiv, doprinosi porastu pogrešnih dijagnoza.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.