Cvetne kapi protiv besa

Bes nije jedini način da pokažemo da smo nezadovoljni. On, takodje, ne povećava verovatnoću da će se stvari odvijati onako kako mi mislimo da treba. Bes ne pomaže da smireno prihvatimo ono što ne može da bude promenjeno.

Dr Bach je smatrao da do nezadovoljstva i bolesti dolazi usled udaljavanja čoveka
od sopstvene prirode, od onoga što on stvarno jeste. Kada živimo onako kako se od nas očekuje, to često može biti u suprotnosti sa nama samima, sa našim autentičnim "ja".

Tako je bolest uzrokovana konfliktom emotivne ili duhovne prirode duboko unutar
naseg bića. Bachove cvetne kapi pomažu nam da steknemo mudrost i da se sa životnim i ličnim preprekama konstuktivno suočavamo.

Da li postoji razlika izmedju ljutnje i besa? Naravno da postoji. Da li je intenzitet osećanja jedina ili suštinska razlika izmedju ljutnje i besa? Naravno da ne. I za jednu i za drugu emociju razlog („okidač”) je isti, a to je nezadovoljstvo sobom, ili nezadovoljstvo nekim drugim ili nekom situacijom. Suštinska razlika je što se u besu, osim nezadovoljstva javlja i neprijateljstvo. A doživljaj neprijateljstva traži osvetu i kaznu! Neprijateljstvo prema našem izvoru besa budi nam primitivni instinkt: ili ti ili ja! Ti primitivni instinkti bili su veoma korisni za naše davne pretke kada su se nalazili u situaciji da sačuvaju goli život, u susretu sa divljom životinjom koja je bila deo njihove svakodnevice ili sa neprijateljskim plemenom sa kojima su se borili za oskudne izvore hrane.

Danas pobesnimo ako moramo da čekamo u redu, ako je gužva u autobusu, ako neko nije ispunio obećanje... Retko koja od svakodnevnih situacija modernog čoveka liči na situaciju naših davnih predaka - spasavanja golog života.

Postoji još jedna važna razlika izmedju ljutnje i besa: u besu lako izgubimo samokontrolu, pa kažemo i ono što ne mislimo... i uradimo ono što nikad ne bismo i zbog čega se kasnije kajemo. Drugo, kad pobesnimo na nekoga, ta druga osoba je u tom trenutku jedino svesna našeg neprijateljstva i instinktivno se brani ili napadom ili paralisanošću (kao kad se pravimo mrtvi kad se sretnemo sa npr. medvedom u šumi). Zbog toga sve ono što smo rekli u besu toj drugoj osobi, pogotovo kad je naše nezadovoljstvo opravdano, osnovano, ni ne dodje do nje jer je bila fokusirana samo na naše neprijateljstvo i branila se od toga.

Kada smo ljuti nikada ne izgubimo kontrolu nad sobom. Zato nam podje za rukom da kažemo samo ono što smo nameravali da kažemo i nikad ne uradimo nešto zbog čega bismo se posle kajali. Druga osoba se u takvoj situaciji ne oseća ugroženo, pa je sposobna da čuje šta nam se ne dopada.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.