Crveno zrnce koje leči ljude već 5 000 godina: ova namirnica ima protivupalno i antikancerogeno dejstvo - evo kako je treba koristiti

Crvena kinoa je vodeća žitarica kada je u pitanju zdrava ishrana, a evo kod kojih oboljenja pomaže...

Već 5 000 godina kinoa je vodeća namirnica u svetu zdrave ishrane, a jedna od najzdravijih vrsta kinoe svakako je crvena kinoa, piše Lovesensa.

Crvena kinoa bogata je vlaknima, proteinima i raznim vitaminima i mineralima. Ona je odličan izvor mangana, bakra, fosfora i magnezijuma.

Crvena kinoa ima najviše antioksidanata u odnosu na sve druge vrste kinoa žitarica. To znači da štiti ćelije od oštećenja usled pojačanja slobodnih radikala i ima protivupalno i antikancerogeno dejstvo.

Poseduje dva tipa flavonida: kempferol (antioksiant koji smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i pojavu karcinoma) i kvercetin (umanjuje rizik od Parkinsonove bolesti i osteoporoze).

Blitva, badem, spanać: 10 namirnica koje su moćan izvor magnezijumaBlitva, badem, spanać: 10 namirnica koje su moćan izvor magnezijumaMagnezijum je ključni mineral za opuštanje mišića i nerava, a umesto suplemenata, uvrstite sledeće namirnice u svoju ishranu...

Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje crvene kinoe može da reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi, a samim tim spreči i kardiovaskularna oboljenja.

Crvena kinoa bogata je rastvorljivim vlaknima koji se preporučuju kod mnogih oboljenja, poput dijabetesa, karcinoma i bolesti srca. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i postaju gel koji pozitivno utiče na sistem organa za varenje. Na taj način crvena kinoa čini da se osećamo siti, reguliše apetit i smanjuje loš holesterol.

Za razliku od ostalih pseudožitarica, crvena kinoa ne sadrži gluten, što je čini odličnim izborom za osobe koje pate od celijakije i intolerantni su na gluten.

Možete je koristiti u ishrani tako što sa crvenom kinoom možete zameniti pirinač u raznim jelima (na primer pilav), od nje možete praviti razne kaše za doručak (sa cimetom i mlekom), u raznim jelima od povrća i kao dodatak različitim salatama.

Izvor: Lovesensa

T.A.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.