Crveno blago vrednije od zlata: ovaj začin topi kilograme i smanjuje stres

Istraživanja su pokazala da šafran može da poboljša raspoloženje, smanji simptome PMS-a i pomogne da smršate.

Šafran je natraženiji i najskuplji začin na svetu koji je poznat i kao "crveno zlato".

Šafran raste u specifičnim uslovima i cveta samo jednu nedelju u godini. Najbolje raste na Suncu i na suvom, ali bogatom tlu. Bere se samo u određeno vreme, a za pola kilograma ovog začina potrebno je skoro 80.000 cvetova biljke. Na visoku cenu ovog začina utiče i to što se sve radi ručno - od žetve do sušenja.

Najpopularniji je šafran iz Indije, Irana i Španije, a ljudi širom sveta spremni su odvojiti novac za ovaj skupoceni začin zbog njegovih lekovitih svojstava.

Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve - od pripreme parfema do lekova.

Čisti organizam, reguliše probavu i smanjuje holesterol: mnogi su zaboravili da je ova biljka čudesna za zdravljeČisti organizam, reguliše probavu i smanjuje holesterol: mnogi su zaboravili da je ova biljka čudesna za zdravljeDetoks biljka koja pomaže da očistite telo od teških metala i toksina - evo na koje organe najpovoljnije utiče!

Istraživanja su pokazala da šafran može da poboljša raspoloženje, smanji simptome PMS-a i pomogne da smršate.

Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene efekte. Osim toga, brojne studije pokazale su da šafran smanjuje anksioznost i depresiju.

Šafran ima intenzivan miris i pomalo je gorkog ukusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Najčešće se koristi u pripremi slatkiša, te jelima s pirinčom.

Izvor: Klix/Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.