Cimet sprečava mnoga oboljenja: evo kako da pravilno koristite ovaj lekoviti začin
Cimet spada u grupu začina koji zagrevaju, a zbog svog slatkastog ukusa je dobra zamena za šećer. Ta privlačna slatkoća na vrhu jezika mu je obezbedila mesto u mnogim ajurvedskim lekovima gde neutrališe druge neprijatne ukuse, ali igra veliku ulogu i u boljoj apsorbciji drugih remedija tako što greje i opušta digestivni trakt.

Postoji stotine različitih vrsta cimeta, ali se samo četiri komercijalno uzgajaju. U Evropi je najzastupljeniji tzv. cimet sa Cejlona sa niskim nivoom kumarina (koji u većim dozama može da dovede do problema sa jetrom) i slađi je od nekih drugih vrsta. Međutim, kasija je jeftinija zamena i ponekad se nađe uz cejlonski cimet u mlevenim mešavinama koje kupujemo u prodavnici.

U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se preporučuje u čajevima ili sa medom kod prvog znaka prehlade ili gripa zbog svojih energetskih kvaliteta da zagreva. Stoga svojoj listi kućnih remedija dodajte i ovu: pomešajte četvrt kašičice mlevenog cimeta sa kašičicom sirovog meda i tokom prvih par dana prehlade uzimajte 2 puta dnevno. U hladnijim danima može da poboljša cirkulaciju, da podigne raspoloženje kada smo skloniji letargiji (stimuliše proizvodnju oksitocina), a neka ispitivanja ukazuju i da otklanja umor i poboljšava moždane funkcije.

Kora cimeta ima odlična antibakterijska, antiviralna i antifugalna svojstva, smanjuje krvni pritisak i dobro reguliše nivo šećera u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima (medicinska upotreba uvek mora da se dogovori sa doktorom specijalistom). Preporuka je da ne konzumiramo više od 4g (1 1/2 kašičica) cimeta dnevno.U kuhinji je upotreba svakojaka. Igrajte se i dodajte cimet kako slatkoj, tako i slanoj hrani:

- umešajte 1/4 kašičice mlevenog cimeta kad kuvate kafu ili odlomite deo štapića cimeta i dodajte kafi ako je meljete ručnim mlinom
- zasladite cimetom gustu čorbu od svežeg kukuruza šećerca ili crvenog sočiva
- pospite po kriškama bundeve pre pečenja u rerni pa napravite pire; služite za doručak ili večeru kao toping za kašu od kuvanog prosa ili ovsa
- napravite tortu od rendane šargarepe, meda i cimeta
- pržite na kokosovom ulju prepolovljenu bananu i kad počne da biva mekša, pospite cimetom; poslužite toplo
- dodajte u musaku od plavog patlidžana ili proju sa orašastim plodovima.
Izvor: Sensa
Ostali članci
-
ŠTA SVE LEČI ČUDESNI KOREN OD KOPRIVE: Biljka za…
Lekoviti koren koprive - evo kako da ga iskoristite kao lek!
-
AKO JEDETE ZELJE, U VAŠEM ORGANIZMU DOGAĐAJU SE…
3 blagotvornih dejstva zelja po naše zdravlje - evo zašto treba da ga…
-
4 VRSTE NAMIRNICA KOJE SMANJUJU KORTIZOL -…
Ove 4 namirnice obavezno jedite kada ste pod stresom - regulišu nivo…
-
7 BENEFITA ETERIČNOG ULJA NEROLIJA: Zašto ga…
Pored brojinih benefita, ulje nerolija ce vas svojim opojnom mirisom…
Komentari
Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.