Chia semenke za brz oporavak, energiju i izdržljivost

Pravu malu riznicu zdravlja, chia semenke, krase mnogi epiteti zbog veoma vrednog nutritivnog profila i lekovitog delovanja na organizam...

Chia semenke dolaze od jestive pustinjske biljke Salvia hispanica, koja je uzgajana u Meksiku još od doba Maja i Asteka. Chia znači snaga, a lokalne legende kažu da su je koristili za dizanje energije. Istorija ove tvrdnje seže u davnu prošlost kada su je ratnici drevnih naroda koristili u bitkama jer im je pružala preko potrebnu energiju, zbog koje su mogli da pretrče duge staze uz manje napora.

Semenke za svaki dan...

To ima smisla jer 30 grama ili dve velike kašike chia semenki sadrže oko 139 kalorija, 4 grama proteina, 9 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 11 grama vlakana, što je prava energetska bomba.

Telo snabdevaju vitaminima A, B, D i E i mineralima poput kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, mangana, molibdena, niacina, fosfora, kalijuma, sumporom, tiaminom, cinkom i brojnim antioksidansima.

Zato, ako pijete multivitamine slobodno ih zamenite chia semenkama, jer donose:

  • 8 puta više omega 3 od lososa
  • 6 puta više kalcijuma od mleka
  • 3 puta više gvožđa od spanaća
  • 15 puta više magnezija od brokule
  • 2 puta više vlakana od žitnih pahuljica
  • 6 puta više proteina od pasulja
  • 4 puta više fosfora od mleka

Chia semenke danas su predmet istraživanja kao potencijalni tretman za dijabetes tipa dva jer usporavaju probavu, a njihov želatinasti omot u kombinaciji s tečnošću preventuje nagle skokove u krvi. Zbog toga što stabilišu šećer u krvi pomažu protiv insulinske rezistencije koja može biti povezana sa salom na stomaku što može biti veoma štetno za sveukupno zdravlje i tako pomažu i mršavljenje.

Ražani hleb sa semenkama...

Mnogi vole da koriste semenke lana u ishrani zbog njihove hranjivosti, međutim organizam bolje koristi materije iz chia semenki. Njih nije potrebno samleti pre konzumiranja jer su potpuno iskoristive cele i uz to imaju dugi rok trajanja. Samo 30 grama semenki daje preporučeni dnevni unos vlakana i lak je način da osigurate vašoj probavi zdravlje, redovitost i lakoću.

Jedno serviranje donosi 18 odsto dnevnog preporučenog unosa kalcijuma, 27 odsto fosfora koji je bitan za održavanje oralnog i koštanog zdravlja i prevenciju osteoporoze. Fosfor pomaže i u sintezi proteina i regeneraciji tkiva. Tu je i mangan, koji je takođe bitan za vaše koštano zdravlje i iskoristivost nutrijenata poput biotina i tiamina. Jedno serviranje daje 30 posto dnevnog preporučenog unosa ovog minerala. Chia semenke su najbogatiji izvor proteina među semenkama pa su zato preporučljive za vegetarijance, no od esencijalne su važnosti i za sportiste, posebno trkače, jer daju energiju, izdržljivost i ubrzavaju oporavak.

Chia semenke sadrže omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje mozga, lepotu kože i kardiovaskularni sistem, aminokiselinu triptofan koja pomaže da bolje spavamo, za regulaciju apetita i poboljšanje raspoloženja. Prema klinici Klivlend pozitivno deluju na zdravlje srca jer smanjuju krvni pritisak kod dijabetičara, uravnotežuju holesterol i trigliceride.

Bombice od semenki i đumbirovog soka...

Uvođenjem chia semenki u ishranu primetićete pozitivne promene već za nekoliko nedelja! Chia je 2006. godine dobila sertifikat instituta za prehrambeno naučno istraživanje (Nutritional Science Research Institute - NSRI) na temelju naučnih istraživanja koja su potvrdila potpunu prirodnost i neverovatne količine esencijalnih materija ove biljke.

Zbog blagog orašastog okusa možete ih dodavati u različita jela i napitke. Najčešće se posipaju po žitaricama, umacima, povrću, jelima od pirinča, ili umešaju u jogurt ili testa. U kombinaciji s vodom povećavaju se 12 puta te se mogu iskoristiti za pripremu zdravih pudinga ili krema.

Izvor: Atma.hr

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.