Bolest kao govor duše

Možemo da počnemo sa ozdravljenjem tek kada čujemo šta govori skriveni deo naše duše.

Kada uvidimo da čak i naša bolest može da se protumači kao svojevrstan govor duše, shvatamo da postoje razni putevi koji mogu da nam izoštre sluh za njene poruke. U stanju zdravlja ona se oglašava prirodno preko snova, a zatim kroz emocije i senzacije ali i kroz bolest.

Međutim, u našem društvu se dijagnoze bolesti ili krize ne shvataju ni kao poruka a kamoli kao put i, shodno tome, na njih se i ne obraća pažnja kao na nešto što ima svoj smisao. Iz alopatskog anti-stava zvanične medicine prema simptomima sledi posledično agresivan pristup lečenju, pri čemu se lekar udružuje sa pacijentom u borbi protiv simptoma i pokušava da ih ukloni na najbrži mogući način.

Posmatranje iz ugla sveobuhvatne integrativne psihosomatike je potpuno suprotno: terapeuti se udružuju sa simptomom i posmatraju šta je to što pacijentu nedostaje kad je takva simptomatika postala nužna. U slici bolesti pronalazi se značenje koje se tumači i ne radi se protiv simptoma, nego se radi sa njima, što više odgovara homeopatskom pristupu, iako se ovde ne radi o davanju medikamenata.

Koliko je kompleksan i slojevit ljudski život možemo da shvatimo tek kada čoveka počnemo da posmatramo kao deo jedinstva, što on i jeste. Psiholozi Torvald Detlefsen i dr Ridiger Dalke kroz svoju dugogodišnju terapeutsku praksu i pogotovo knjigom Bolest kao put do izlečenja pokušavali su da predoče okosnice postojanja telesnih poteškoća - zašto smo bolesni, šta znači simptom i koja pitanja treba da postavimo sebi kako bismo postigli celovitost, što zdravlje zapravo i jeste. Ova dva autora razvijaju i pripremaju teren za svakog čoveka koji je spreman da sazna istinu i da na taj način prepozna svoje simptome kao putokaze koji će ga usmeriti ka celovitosti.

Predstavnici zvanične medicine generalno tumače dobijene lekarske nalaze kada postavljaju neku dijagnozu. Lečenje simptoma jeste odraz nespremnosti da se čoveku pomogne da dobije ono što mu nedostaje. Tek postavljanjem dijagnoze i njenim tumačenjem u čitavom procesu se javlja nekakav smisao za pacijente. Podaci dobijeni pregledima pacijentima ne govore gotovo ništa, sve dok ne dobiju i dijagnozu kao što je, na primer, zapaljenje pluća. Postavlja se pitanje: zašto se prekida sa tumačenjem upravo na mestu gde zapravo tek sve počinje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.