Boje za bolje raspoloženje

Boje pripadaju i filozofiji i nauci.

Naše pozitivno raspoloženje raste kada smo okruženi omiljenim mirisima i bojama, što potvrđuju iskustva aromaterapije i kolorterapije. Kolorterapija je poznata i kao hromoterapija i podrazumeva lečenje bojama. Boja zidova u stanu i radnom prostoru, boja odeće, veštačka noćna svetlost... sve to može na nas da deluje štetno ili pozitivno. Narandžasta stimuliše varenje, ljubičasta emocije, plava leči razdražljivost, crvena snažno deluje na srce i krv, a žuta na stomak...

Svako od nas ima svoju boju, onu koja nas opušta. U oblasti terapije bojama najviše se ističe italijanski profesor Vittorio Blani. Ustanovio je da terapeutska primena crvene boje leči srce i poboljšava cirkulaciju krvi. Žuta leči stomačne bolove, mišiće, prste na rukama, povoljno utiče na ljudski um... Zelenom se leče bubrezi, bešika, žlezde i želudac. I tako redom. U prošlom veku prof. dr Nils Riberg Finsen iz Danske koristio je crveno svetlo za lečenje boginja, a za dostignuća u medicini dobio je i Nobelovu nagradu.

Boni Vajtington u svojoj Enciklopediji alternativne medicine savetuje kako vizualizovati boje u meditaciji: "Za radost udišite narandžastu, a izdišite plavu, za vitalnost udišite crvenu, a izdišite tirkiznu, za uspostavljanje ravnoteže u telu udišite zelenu, a izdišite crveno-ljubičastu, za samopouzdanje udišite ljubičastu i izdišite žutu, za povećanje intelektualne sposobnosti udišite žutu i izdišite ljubičastu. Sa bilo kog mesta u mislima prizovite boju neba, sunca, mora, trave, raznobojnog cveća... Lezite udobno na leđa, lagano dišite i udišite nijanse koje u mislima oživljavate."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.