Blagotvorne kontemplativne metode

Metaanaliza mnogobrojnih studija pokazuje kritičnu vezu između mentalnog i fizičkog zdravlja koju je opisivao još Hipokrat.

Medicina tela i duha fokusira se na interakcije između mozga, duha, tela i fizičkog ponašanja, sa ciljem da pomogne umu u kontroli tela i tako održi zdravlje, prema podacima Američkog nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu (NCCAM). Najjednostavnije rečeno, medicina tela i duha je zdravstveni pristup koji se fokusira na njihovu povezanost i na njen uticaj na zdravlje pojedinca. Ona svoj uticaj vrši ne samo na telo i svesni deo uma, već i na nesvesni deo ličnosti i emocije. Upravo zbog toga, tehnike ove medicinske prakse su veoma raznovrsne, pa neke pre svega imaju fiziološki pristup (akupunktura), druge psihološki (hipnoterapija), a izvesne kombinuju fizičke i psihološke mehanizne (joga).

Sa istorijske tačke gledišta, medicina tela i duha vuče korene iz tradicionalne kineske i ajurvedske medicine, koje naglašavaju ključnu vezu između uma i tela i njen uticaj na lečenje bolesti. Hipokrat "otac zapadne medicine" takođe je verovao da zdravlje pojedinca u velikoj meri zavisi od ravnoteže između tela, duha i okoline.

Jedan od prvih modernih naučnika koji je dokazao da duh i emocije utiču na telo, bio je dr sc. Džordž Solomon, počasni profesor psihijatrije na UCLA. Dok je 1969. godine radio kao profesor na univerzitetu Stenford, Solomon je objavio rad u časopisu Annals of New York Academy of Sciences, navodeći uticaj stresa i emocionalnih poremećaja na centralni nervni i imuni sistem. U ovom radu, Solomon je primetio da stres i drugi psihološki faktori igraju važnu ulogu u poremećajima imuniteta i pretpostavio da je ovaj imunološki poremećaj kasnije povezan sa drugim bolestima, kao što je autoimuna bolest reumatoidni artritis.

Ranih sedamdesetih, dr sc. Herbert Benson, još jedan pionir medicine za telo i duh, skovao je izraz "relaksacioni odgovor" dok je sprovodio istraživanja na Medicinskom fakultetu univerziteta Harvard. Prema Bensonu, "relaksacioni odgovor" predstavlja suprotnost "reakciji bori se ili beži", i čine ga smanjenje krvnog pritiska, srčane frekvencije, mišićne tenzije i potrošnje kiseonika, što je upravo suprotno procesima koji se javljaju kad je organizam pod stresom. On je do ovih zaključaka došao proučavajući dobro uvežbane stručnjake za jogu koji su uspevali da kontrolišu telesne funkcije za koje se ranije mislilo da su van kontrole svesnog uma ili autonomnih procesa. Tokom meditacije, ovi specijalisti za jogu su uspevali da kontrolišu srčanu frekvenciju, krvni pritisak, metabolizam i telesnu temperaturu, upravo kroz "relaksacioni odgovor" koji je Benson opisao.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.