Biljke koje pomažu kod upala: evo koji čajevi leče upalu grla, sinusa, nosa i mokraćnih kanala

Umesto tableta potražite lek protiv upala u prirodi - evo koje biljke leče upale disajnih organa, mokraćne bešike i crevnu virozu!

Premda ne postoje tipične upale, u hladnijem periodu godine među najčešćima su upale grla, sinusa i mokraćnih kanala. "Kod upale grla treba piti čajeve koji neguju sluznicu, dakle od biljaka sa sluzima kao što su beli slez (koren) te crni slez (list i cvet).

Kod bronhitisa pomažu čajevi od jagorčevine i majčine dušice koji smiruju grčenje, odnosno stiskanje (spazam) disajnih organa i kašalj. Upalu sinusa olakšaće biljke sa antibakterijskim delovanjem poput belog duha, miloduha i čubra, a u nosnice se može nakapati blago zasoljen čaj od mente“, preporučuje fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić.

Ove crne bobice čiste krv, regulišu varenje i stomačne probleme: biljka koja vraća zdravljeOve crne bobice čiste krv, regulišu varenje i stomačne probleme: biljka koja vraća zdravljeGrančice i bobice kleke potrebno je sušiti neko vreme u hladu da bi se nakon toga čuvale na suvom i čistom mestu.

Uopšeno, u slučaju respiratornih viroza, smatra Bogdanić, možemo posegnuti za biljkom suručicom, a kod crevnih viroza za listom kupine. Za ublažavanje upale mokraćnih kanala vrlo dobar izbor je čaj od zlatnice.

Izvor: Sensa.hr

procitajte-jos3

 Protivupalna hrana na jelovniku: 4 moćna začina u borbi protiv infekcija i upala 

 

Beli luk

Ne samo da ubija bakterije, nego je efikasan i kod virusnih i gljivičnih infekcija zahvaljujući fitohemikalijama, prvenstveno sastojku alicinu koji ima svojstva slična penicilinu. Beli luk je najbolje primenjivati „na usta" jer tako može da deluje na sve unutrašnje sisteme. Ako ga koristite u lekovite svrhe, važno je paziti na njegovo poreklo i način uzgoja. Za terapijsko delovanje potrebno je pojesti jedan do dva češnja dnevno. Osim što deluje kao antibiotik, ima i svojstva probiotika, tj. pomaže rastu zdrave crevne flore i „dobrih" bakterija.

Lekovita moć ehinacee, koloidnog srebra i ekstrakta semenki grejpa : biljni ekstrakti u borbi protiv infekcija i prehlada...

Med Manuke

Med biljke manuke, koja raste na Novom Zelandu, pokazao je izuzetna antibakterijska i antimikrobna svojstva. Suzbija bakterije koje su uzrok kožnih infekcija, a pomaže i u zarastanju rana. Neka istraživanja pokazuju da je efikasan protiv želudačne infekcije bakterijom Helicobacter pylori, čak i onda kad je kura antibioticima nedelotvorna. Efikasno deluje i protiv upornih bakterijskih infekcija grla i disajnih puteva. Svoje delovanje ova vrsta meda ima zahvaljujući dvama sastojcima. Jedan je vodonik-peroksid koji ima poznato antiseptično delovanje, te aktivnom sastojku metil-glioksalu koji ima snažno antibakterijsko svojstvo. Dr Lejla Kažinić Kreho preporučuje da ga kombinujemo sa cejlonskim biberom koji takođe ima antibakterijsko delovanje i jača imuni sistem.

Đumbir

Zahvaljujući bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima, đumbir ima protivupalno, antioksidativno i antibakterijsko delovanje. U Japanu se đumbir uvek poslužuje uz suši kako bi se, između ostalog, sprečilo trovanje hranom, tj. sirovom ribom. Istraživanja su pokazala da aktivne materije iz đumbira ubijaju patogene bakterije kao što su salmonela, Listeria i Campylobacter. Najjače delovanje imaju sirovi i ukiseljeni đumbir. Ali, osobe koje uzimaju sintetičke lekove za razređivanje krvi treba da budu oprezne jer i sam đumbir ima to svojstvo.

Žensko zdravlje: najbolja ishrana za ženu koja pati od policističnih jajnika...

Kurkuma

Indijski začin žute boje ljudskom organizmu pruža višestruku zaštitu. Osim što se bori protiv infekcija, povoljno deluje i protiv ozbiljnih bolesti, poput karcinoma. Aktivni sastojak kurkumin pokazao se kao odličan saveznik u borbi protiv multipla skleroze koja u osnovi ima upalu, ali i Alchajmerove bolesti. Istraživanja su pokazala da žuti prah odlično deluje protiv bakterije Helicobacter pylori koja je uzročnik čira na želucu, a pomaže i u oporavku oštećene želudačne sluznice. U terapeutske svrhe kurkumu je najbolje uzimati u obliku ekstrakta, ali je i svakodnevno dodavati hrani tokom kuvanja, u preventivne svrhe.

Izvor: Sensa

Ivana Vodogažec

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.