Biljka koja štiti telo od kancerogenih uticaja: mnogi su zaboravili koliko je lekovita

Bogata biljnim vlaknima, heljda se popularizuje u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Znate li da je američki predsednik Džordž Vašington među prvima u Americi uzgajao heljdu?! Heljda je izvrsna zamena za pšenicu i pšenične proizvode, a njeno voćno seme tipično je za Englesku. Ali i kod nas se u poslednje vreme popularizuje, i to naročito u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani, ponajpre zbog svojih supernutritivnih svojstava, ali i protiv kancerogenog delovanja. Uz to, heljda je i važan činilac u detoksikacijskoj nutritivnoj terapiji.

Stavite dlan na bolno mesto: ova jednostavna meditacija ublažava bolove i isceljuje teloStavite dlan na bolno mesto: ova jednostavna meditacija ublažava bolove i isceljuje teloSamoisceljujuća meditacija uveriće vas u moć koju vaš um ima nad telom - evo kako se osloboditi bolova!

Heljda je izrazito bogata biljnim vlaknima pa je izvrsna za creva, naročito kod opstipacije, a ženama pomaže u izbacivanju viška estrogena. Sadrži rutin, koji nas energizuje i smanjuje loš holesterol (LDL), pa je izvrsna u tretmanu i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. U ishranu bi naročito trebalo da je uvedu oni koji lako dobiju modrice i žene s popucalim kapilarima. Bogata je magnezijumom, koji opušta mišiće i pomaže u apsorpciji kalcijuma, a uz sve navedeno, sadrži i esencijalne aminokiseline, što je čini izvrsnim proteinskim izborom.

Mantra koja vas povezuje sa Univerzumom: lekovita mantra So’ham opušta mišiće i umMantra koja vas povezuje sa Univerzumom: lekovita mantra So’ham opušta mišiće i umMantre su zvukovi, slogovi ili reči koje imaju moć da promene našu svest. Saznajte kako vas moćna So'ham mantra povezuje sa…

Zbog niskog glikemijskog indeksa (GI), posebno se preporučuje obolelima od dijabetesa. Heljdini proteini umanjuju aktivnost angiotenzin-konvertujućeg enzima (ACE) i tako pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Heljda sadrži visoke nivoe antioksidansa polifenola, naročito rutina, koji poboljšava cirkulaciju i sprečava krvarenje uzrokovano oslabljenim krvnim sudovima.

Kratak detoks organizma: Mono dijeta traje samo 48 sati i čisti telo od tokinaKratak detoks organizma: Mono dijeta traje samo 48 sati i čisti telo od tokinaUkoliko vam zdravstveno stanje dozvoljava, uvek je pravi trenutak za detoks organizma.

Odličan je izbor i za jutarnji i za dnevni, i za večernji obrok. Od heljdinog brašna možete da pravite palačinke, možete da ga koristite da biste sos, supu ili pak riblji paprikaš učinili gušćim. Od heljdinog brašna se prave i špagete, koje danas možete da kupite u većini supermarketa, a izvrsna su zamena za klasične, od pšeničnog brašna. Primenu su našli i u detoksikacijskim i bezglutenskim receptima, a vrlo su cenjeni i u azijskoj kuhinji.

Izvor: Lovesensa

Dr Lejla Kažinić Kreho

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.