Biljka koja raste na svakom čošku, a neverovatno je lekovita: list maslačka pročišćava organizam i sprečava teška oboljenja

Naučno dokazano - saznajte kakva sve neverovatna lekovita dejstva list maslačka ima po organizam!

List maslačka ili, kako se još naziva, lavlji zub je divlja biljka koja je vrlo rasprostranjena na našem području, a iskustva pokazuju da ima brojne blagodeti po zdravlje celog organizma, piše Lovesensa.

Odlikuje ga gorak ukus, pa se nekada koristio samo u lekovite svrhe, dok u Italijanskoj i Francuskoj kuhinji nije počeo da s ekoristi u raznim specijalitetima poput čorbi i salata.

Nekada zanemaren korov između žutih cvetova, danas je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova i ukusna namirnica koja pročišćuje celo telo.

3 lekovite biljke koje čine čuda za zdravlje: leče srce, čuvaju kosti i jačaju imunitet3 lekovite biljke koje čine čuda za zdravlje: leče srce, čuvaju kosti i jačaju imunitetPredstavljamo vam 3 lekovite biljke koje čine čuda za zdravlje!

Nožem lako možete izvući dugačke peteljke listova maslačka, operite ih, osušite i možete ih dva dana čuvati u frižideru.

Maslačak možete lako i gajiti u svojoj bašti, tako što ćete koren biljke presaditi, a nije mu potrebna dodatna nega. Najbolje je da to uradite u proleće kada krenu mladi izdanci, a zaštitite ih tako što ćete ih prekriti folijom. trebalo bi da za oko 15 dana imate već zrele listove za salatu.

List maslačka sadrži gotovo sve važne hranljive materije: minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum, karotenoide (uglavnom beta-karoten), vitamine C i E, vitamine grupe B i mnoge druge supstance. Gorčina iz ove biljke podstiče lučenje sokova koji pospešuju probavu, aobilje vlakana sprečava dugo zadržavanje hrane u gastrointestinalnom traktu.

Kao snažan diuretik podstiče funkciju bubrega i drenažu vode, ubrzava metabolizam i funkciju svih žlezda. Zbog toga se više kiseline izlučuje u stomaku, a više žuči izlučuje u dvanaestopalačno crevo iz jetre i sokova pankreasa, što olakšava varenje teške i masne hrane.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.