Biljka besmrtnosti ima neverovatna lekovita dejstva: evo zašto se u Kini pije čaj od jiaogulana

Divlja biljka koja raste u Kini štiti telo od bolesti - evo šta sve leči čaj od jiaogulana!

Zeljasta biljka jiaogulan raste u Kini krije brojna lekovita svojstva jer deluje kao antioksidans.

Zahvaljujući svom sastavu (obiluje saponinima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i vitaminima), ova divlja biljka povoljno utiče na povećanje energije, smanjuje holesterol i trigliceride, poboljšava pritisak, a u Kini je povezuju sa natprosečnom dugovečnošću stanovnika koji piju čaj od jiaogulana.

PROČITAJTE JOŠ:

Najbolji recept za čaj od kurkume i đumbira (TEČNO ZLATO + RECEPT)

Lekoviti čaj sprečava pojavu malignih ćelija: evo koji napitak treba da pijemo svaki dan

Najpoznatiji recept za topljenje masnih naslaga sa stomaka: čaj sa lovorovim listom

procitajte.jpg

Razlika je veća nego što mislite: da li je bolje jesti zelene ili smeđe banane

Banane su mnogima najdraže voće. Ovo voće je vrlo praktično jer ih možete poneti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu nebrojene su. Svako ko voli banane preferira ih jesti u njihovoj različitoj fazi. Dok su jednima draže čvrste, tek lagano žute banane, drugima su draže one koje već imaju smeđe tačkice.

Ali, da li ste znali da se sadržaj nutritivnih vrednosti drastično menja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj?

Karfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubregeKarfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubregeCrvena paprika, karfiol, brusnica i jabuke samo su neke od namirnica koje blagotvorno utiču na rad bubrega...

Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog skroba koji se u našem telu ponaša poput vlakna. Takva vrsta skroba kontroliše nivo šećera u krvi, čime može značajno uticati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže dan se snizi nivo holesterola.

Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utiče i na smanjenje telesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada pređe u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše telo štite od brojnih bolesti.

Jedan od tih antioksidanata je dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. Međutim, nutricionista Adda Bjarnadottir napominje da dopamin u banani nije zaslužan za podizanje našeg raspoloženja. Naime, dopamin iz banane ne dolazi do ćelija mozga, već samo igra ulogu antioksidansa.

Kada jedemo bananu gotovo zelene kore, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utiče i na smanjenje telesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko da posežemo za drugom hranom.

Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim tačkicama, u njoj se znatno povećava nivo šećera. Iako mnogi vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog, ta banana više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze. Ipak, još uvek sadrži dostatni nivo antioksidanata i može značajno uticati na opštu sliku našeg imunog sistema.

Šta sve leči ljubičasta hrana: 6 ljubičastih namirnica protiv kancera i teških oboljenjaŠta sve leči ljubičasta hrana: 6 ljubičastih namirnica protiv kancera i teških oboljenjaLjubičaste namirnice uspešno deluju protiv upala i štetnih radikala, a evo koje ljubičasto voće i povrće treba da jedemo da bismo…

Banane koje mnogi izbegavaju ili ih koriste samo u smesama za kolače ili popularne palačinke sa samo tri sastojka, svakako su već gotovo smeđe banane. Iako su one vrlo slatke, hranljive materije već pri samom kraju, još uvek sadrže dobar nivo kalijuma, elementa koji značajno može pomoći u borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni pritisak i pomoći u borbi sa menstrualnim bolovima.

Dok su banane u ovoj fazi, lakše se vare, pa su idealne za osobe koje se muče sa probavnim smetnjama.

Izvor: Zadovoljna

Lena Sudar

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.