OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA UPALU BARTOLINIJEVE ŽLEZDE: Ginekološka tegoba sa kojom se suočavaju mnoge žene - evo kako je prepoznati

Evo koji simptomi pokazuju na upalu Bartolinijeve žlezde!

Upala Batolinijeve žlezde je ginekološki problem koji se javlja kod mnogih žena, a evo koji su simptomi, faktori nastanka i proces lečenja.

Jeste li ikada čuli za Bartolinijeve žlezde? Ako jeste onda znate da se radi o žlezdama spoljnih ženskih polnih organa, koje se nalaze sa svake strane ulaza u vaginu odnosno kod velikih stidnih usana. Radi se o vrlo malim žlezdama za koje većina žena niti ne zna da postoje. Njihova funkcija je izlučivanje sekreta na područje ulaska u vaginu pre i za vreme polnog odnosa. Ove žlezde počinju s izlučivanje kada započne seksualna stimulacija, a sekret omogućuje lakše ovlaživanje ulaza u vaginu te prodor penisa.

Problem može nastati kada se zbog određenog razloga začepi izlaz iz Bartolinijeve žlezde, pri čemu dolazi do naticanja žlezde, čak do veličine većeg klikera, što je neretko prilično bolno, što se naziva Bartolinijeva cista. U najčešćim slučajevima, upaljena je samo jedna žlezda s jedne strane, makar se može dogoditi i da dođe do upale obe žlezde.

Pročitajte još:

Koje emocije dovode do raka jajnika i materice i kako holistička ginekologija može da pomogne

UREAPLAZMA - 75% ŽENA IMAJU OVAJ GINEKOLOŠKI PROBLEM: Evo koji su simptomi i kako se leči

Šta je oligomenoreja i koji su simptomi: ginekološki poremećaj koji žene ne treba da ignorišu

Šta se ustvari događa?

U samoj žlezdi zbog neprohodnosti izlaza dolazi do nakupljanja tečnosti koju ona sama proizvodi, a ta nakupina naziva se Bartholinijeva cista. Ako se pak sama cista upali javlja se gnojni čir kroz koji izlazi gnojni iscedak. Upalu mogu uzrokovati bakterije koje se prirodno nalaze na području polnih organa, mokraćnog kanala i rektuma, recimo Escherichia coli, ali i polno prenosive bolesti kao što su hlamidija i gonoreja. Često se može dogoditi da se ne radi o jednoj, nego više bakterija.

Kako prepoznati simptome?

Bartolinijeva žlezda može uzrokovati naticanje na jednoj strani velikih stidnih usana i okolnog područja, vrlo blizu vaginalnom ulazu. Cista sama po sebi nije bolna, a bol se najčešće javlja pojavom gnojnog čira i iscetka iz njega. U retkim slučajevima cista sama po sebi zbog veličine i područja na kojem se nalazi može uzrokovati bol. Prilikom upale ciste može se pojaviti i pojačani iscedak iz vagine, a u ređim slučajevima može doći do povišene temperature i povraćanja.

Nastavak teksta na sledećoj strani!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.