Balkanska ajurveda: lekovita svojstva materija sa našeg podneblja

Prof. dr Staniša Stojiljković u svojoj metodi detoksikacije organizma nazvanoj „balkanoterapija“ primenjuje dugogodišnja znanja o lekovitim svojstvima gline i ostalih prirodnih resursa koje nam nude naše podneblje i tradicija.

Zbog savremenog načina života, loše ishrane i aerozagađenja veoma je važno da, s vremena na vreme, pročistimo telo od toksina. Postoje razni načini, a korišćenje lekovite gline jedan je od najprirodnijih puteva.

Glina se uspešno koristi za odstranjivanje opasnih teških metala, čiji se joni vezuju za glinu i izbacuju iz tela. Oni bivaju zamenjeni jonima korisnih elemenata. Glina je jedan od najdelotvornijih prirodnih agenasa protiv crevnih trovanja. Pozitivnim svojstvima gline u našoj zemlji najviše se bavi prof. dr Staniša Stojiljković, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i jedan od predavača u Školi javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu u Beogradu, oblast ekologija organizma, u okviru alternativne medicine.

Dr Stojiljković predstavio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu svoj intenzivni detoks program nazvan „balkanoterapija“, utemeljen na ideji da nam naše podneblje nudi mogućnost da živimo zdravo: pored spoljne i unutrašnje primene lekovite gline, koje u našoj zemlji ima u izobilju, tu su i zdrava hrana i narodna saznanja o lekovitim postupcima i preparatima, koji većinom imaju svoje naučno opravdanje. „Balkanoterapija nije samo sistem ishrane već i nauka o  sveukupnom uzdizanju, namenjena da poveća našu efikasnost i sreću u svakom pogledu“, kaže dr Stojiljković.

Makrobiotiku, ajurvedu i druge discipline koje nam dolaze sa Istoka svakako treba poštovati, ali i naš narod instinktivno je uvek znao kako da jednostavnim postupcima unapredi svoje zdravlje. Nažalost, neke od tih metoda su zaboravljene... Dr Stojiljković navodi primer starog recepta za kuvanje slatkog: „Pre gotovljenja slatkog, naše bake su šljive, kajsije i drugo voće stavljale u krečnu vodu. Organske kiseline voća reagovale su sa kalcijum-hidroksidom i stvarale kalcijum-citrat, esencijalnu so koja je potrebna za gradnju kostiju i nervni sistem.

Slatko su kuvale u širi od grožđa, uz dodatak pepela. Zatim se slatko konzumiralo ujutro na prazan stomak sa čašom hladne bunarske vode, najčešće iz pocinkane posude. Slatko u sebi ima pektina, želirajuće komponente koja uzeta sa vodom na prazan stomak priprema organizam za energetsku aktivnost. Pektini umnogome pomažu uklanjanje viška soli žučnih kiselina iz organizma, čime se rasterećuje limfni sistem.“

Holistički pristup lečenju

Balkanoterapija lečenju prilazi holistički, dakle organizam posmatra kao celinu. Povezanost procesa u organizmu je suštinski princip „ekologije organizma“. Problemi se sa jednog organa mogu preneti na drugi, pa i na ceo organizam. Dr Stojiljković navodi jedan od najčešćih  primera: „Ako stalno imamo problema sa disanjem, verovatno je prisutan višak sluzi u respiratornom sistemu. Višak sluzi najčešće nastaje zbog prekomerne upotrebe mlečnih proizvoda, zatim ugljenih hidrata, na primer kuvanih žitarica, ali i slatkiša. Usled viška sluzi dišemo veoma ubrzano i tada dijafragma ima veoma malu amplitudu, a veliku frekvenciju. Zbog toga jetra dobija slabe mehaničke nadražaje i u njoj se smanjuje protok elektrolita. Zato debelo crevo može da izgubi svoje vitalne finkcije (stvaranje nekoliko aminokiselina i kompleksa vitamina B).

Proizvodi zbog kojih nastaje sluz, ako ih stalno koristimo, u crevnoj flori izazivaju gasove, i to ugljen-dioksid od slatkiša, metan od celuloze, amonijak i vodonik-sulfid od mesa, jaja i mleka. Gasovi su veoma rastvorljivi u crevnoj sluzi i počinju da najedaju resice. Naša crevna flora gubi funkciju prepoznavanja hrane. Ako u konzumiranoj hrani nema dovoljno kiseonika, tada umesto digestije u crevima nastaje fermentacija (alkoholna, metilalkoholna). Pošto hrana nema kiseonika ili vodonik-peroksida, crevni sadržaj povlači kiseonik iz krvi. Mi počinjemo duboko da dišemo i osećamo pospanost. Zapadamo u čarobni krug. Javljaju se hemoroidi. Ako oni počnu da krvare, onda dolazi do infekcije krvi koja snabdeva pravi ili zadnji deo debelog creva. Krv iz tog dela debelog creva ne ide u jetru, već direktno u srce. Počinju aritmija i druge srčane tegobe.“

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.