Art terapija slikom

Nacrtajte svoju podsvest - razumećete bolje svoja osećanja.

Vizualne art terapije koriste proces stvaranja i maštu kao sredstvo simboličke komunikacije za oslobađanje emocija i unutrašnjih konflikata. Kroz upotrebu ovih umetničkih alata, cilj ovakvog pristupa je da se pacijentima omogući emotivno i mentalno olakšanje kroz kreativno ispoljavanje misli, čime bolje razumeju sebe i svoje emocije. Bukvalno - vi crtate svoju podsvest.

Pacijenti u art terapiji nisu svesni da kroz taj kreativni proces izražavaju svoje misli i osećanja. Tek kada na papir prenesu sliku, mogu da razgovaraju o svojim osećanjima i konfliktima. U komunikaciji sa art terapeutom klijent uči da razume i interpretira svoje slike a ponekad i da govori o njima, kao što su problemi u porodici, depresija i drugi razlozi koji stvaraju patnju a ispoljavaju se kroz umetnički izraz. U likovni proces kao sklop art terapije spada svaki oblik likovnog izražavanja: kidanje i gužvanje papira, sečenje, bušenje, prskanje boje, slikanje stopalima ili prstima, pravljenje predmeta, modeliranje u glini, testu ili plastelinu, sastavljanje kolaža i slično.

U studiji iz 2007. godine objavljenoj u Psycho-Oncology otkriveno je da su nedeljnim sesijama art terapije smanjeni depresija i umor kod pacijenata obolelih od kancera koji su primali hemoterapiju. Takođe, u studiji objavljenoj 2009. godine u American Journal of Public Health otkriveno je da su grupe pacijenata koje su bile podvrgnute art terapiji pokazale znatno poboljašnje kliničke slike u smislu boljih vitalnih znakova, smanjenom nivou kortizola koji se povezuje sa stresom i manjom upotrebom pilula za spavanje. U vizualne vidove art terapije spadaju crtanje, vajanje, slikanje.

Uradite sami

Uvek je korisno da najpre donesete odluku. Danas ću koristiti četkice, ili danas ću crtati flomasterima, a onda ću izabrati temu. Šta osećam? Da li je to anksioznost? Zamislite boju koja oslikava vašu anksioznost i stvorite sliku ili kompoziciju za tu određenu boju. Možda ćete bolje razumeti svoja osećanja, a samim tim ćete se možda osloboditi napetosti.

Jasmina Stojanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.