Aromaterapeutski odmor: duboko disanje uz alepski bor

Zatvorite oči i neka vas preplavi onaj divni osećaj kada već pri prvim udisajima morskog vazduha sav umor nestaje. To je taj blagotvorni učinak esencijalnih ulja borova...

Alepski bor (Pinus halepensis), je crnogorična vrsta drveća iz porodice Pinaceae. Nekada davno, kada klasični lekovi nisu bili dostupni, od borovih iglica i meda u domaćoj radinosti pravljen je sirup protiv kašlja. Eterično ulje bora od davnina se upotrebljavalo u lečenju pluća, a njegovo povoljno delovanje na disajne organe je naučno dokazano. Beli (srebrni) bor (Pinus sylvestris) je takođe poznat po povoljnom uticaju na disajne organe; produbljuje udisaj i olakšava disanje te balansira hormon stresa kortizol koji luči nadbubrežna žlezda. Laički rečeno, odličan je protiv umora koji je posledica dugotrajnog nakupljanja stresa.

Za opuštanje: napravite aromaterapeutski jastuk...

Poznat vam je osećaj kada već pri prvim udisajima morskog vazduha sav umor nestaje? To je taj blagotvorni učinak esencijalnih ulja pomešanih s aerosolima iz mora koji odmara telo i um, produbljuje udisaj i uklanja umor. Sem umirujućih šetnji kroz borovu šumu (kada ste u prilici da uz more udišete vazduh pun lekovitih čestica aerosola i eteričnih ulja), možete odmoriti svoje telo i um i kod kuće, ili na poslu.

Za bolji kvalitet vazduha u zatvorenoj prostoriji

U aromalampicu ili difuzer nakapajte 10 kapi eteričnog ulja alepskog ili belog bora i 5 kapi eteričnog ulja limuna.

Anamarija Pažin, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.