Akupresura za žensko zdravlje

Drevna metoda lečenja koja je nastala pre 5000 godina oslanja se na sposobnost tela da samo sebe leči. Idealna je za uklanjanje ženskih tegoba poput glavobolje i PMS-a, a možete je praktikovati bilo gde i bilo kada jednostavnim pritiskom prsta.

Jeste li kada primetili kako tokom glavobolje spontano dodirujete čelo, područje između obrva ili slepoočnice? Ili kako zbog napetosti u ramenima ili vratu masirate bolne mišiće, prstima pritiskajući određene tačke? Možda niste znali, ali na sličan način je pre 5000 godina počela da se razvija jedna od drevnih grana tradicionalne kineske medicine - akupresura.

Prema drevnim spisima Kinezi su tada podjednako spontano otkrili kako pritiskom na određene tačke na telu mogu da uklone lokalni bol, ali i da blagotvorno deluju na druge delove organizma. Vekovima se to znanje proširivalo i nadopunjavalo, a prema jednoj legendi, razvoju akupresure doprineli su i drevni kineski ratnici: za vreme ranih kineskih dinastija kad se ratovalo strelama i kamenjem, vojnici su primetili kako su im rane na određenim delovima tela uklonile simptome nekih bolesti. Lekari su u početku bili zbunjeni jer nisu mogli da nađu vezu između tih rana i drugih zdravstvenih problema, ali dugotrajnim posmatranjem takvih i sličnih pojava razvili su način za delotvorno tretiranje bolesti pritiskanjem ili probadanjem određenih tačaka na telu. Nastale su najpre akupresura, a potom i akupunktura.

Slike drevnih kineskih ratnika i njihovih lekara zaokupljale su me dok sam se jednog jutra uspinjala stepenicama zagrebačkog centra Makronova, ustanove posvećene obrazovanju odraslih o metodama zdravog življenja. Tog dana je trebalo da se sretnem s Tatjanom Rutonić, Makronovinom terapeutkinjom za shiatsu i akupresuru, autorkom priručnika "Akupresura, vodič za samopomoć".

U glavi su mi se nizala brojna pitanja. Kako li je samo drevna tehnika samolečenja poput akupresure uspela da preživi sve uspone i padove čovečanstva i opstane do današnjih dana? Kako to da i danas - u vreme kada su nam dostupni mnogi lekovi i dijagnostički uređaji - posežemo za nečim što su osmisliti naši preci pre toliko hiljada godina? Pre svega zanimalo me je kako žene poput mene mogu tu drevnu kinesku metodu da iskoriste za učestale svakodnevne tegobe poput glavobolja i PMS-a? U borbi protiv učestalih glavobolja i sama sam u poslednje vreme skoro svakodnevno posezala za lekovima protiv bolova. Pitala sam se može li ih akupresura dostojno zameniti?

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.