Ajurvedski detoks: Kako da za nekoliko dana očistite telo od toksina i sačuvate zdravlje

Šta je ajurvedski detoks i kako utiče na naše zdravlje...

Ajurveda, poznata i kao ajurvedska medicina, jedna je od najstarijih škola tradicionalnog lečenja na svetu. Ime ajurveda znači "nauka o životu".

Osnovna razlika između ajurvede i zapadne medicine jeste što se ajurveda bavi isceljenjem celog tela, a zapadna medicina razdvaja mentalno, fizičko i duhovno zdravlje.

U ajurvedi sečesto kao vid prevencije i način izlečenja koristi ajurvedski detoks. Cilj detoksa je istovremeno pročišćenje duše i tela. Duša se čisti od negazivnih misli, potisnutih i neprijatnih emocija i loše energije, dok se telo čisti od toksina, teških metala, nezdrave masnoće ili šećera.

Šta je ajurveda: grane ajurvedske medicine i glavna preventiva i lečenjeŠta je ajurveda: grane ajurvedske medicine i glavna preventiva i lečenjeAjurvedski lekovi pobuđuju prirodne mehanizme isceljenja i samoobnove i, po pravilu, nemaju kontraindikacije.

Šta je ajurvedski detoks?

Ajurvedski detoks se u velikoj meri zasniva na davno utvrđenim pravilima ajurvedske medicine.

Ajurveda deli svet na pet elemenata - Vaiu (vazduh), Prithvi (zemlja), Teja (vatra), Aakash (svemir) i Jala (voda)

Veruje se da različite kombinacije svakog elementa formiraju tri doše koje su odgovorne za različite fiziološke funkcije u vašem telu. Tri doše su Vata, Kapha i Pitta

Za dobro zdravlje neophodno je održavati ravnotežu između tri doše i pet elemenata.

Takođe, za zdrav organizam, pema ajurvedi, potreban je balans i između "otpada" Mutra (urin), Purisha (izmet) i Sweda (znoj). Ukoliko su ove funkscije tela u neravnoteži, dolazi do oboljenja poput dijareje, zatvora, astme, artritisa, problema,s a kožom, infekcijae mokraćnih puteva itd.

Svaka osoba ima svoj jedinstveni balans doša, zasnovan na genetici i osobinama ličnosti, koje su povezane sa različitim zdravstvenim ishodima. Aiurvedski praktičar može pomoći da odredite svoju doshu i lične mogućnosti lečenja.

Neki ajurvedski stručnjaci preporučuju detoks na početku svakog godišnjeg doba da biste izbacili toksine iz tela koji su se akumulirali tokom prethodne sezone od hrane, stresa i drugih faktora.

S obzirom da svaki ćovek ima različite doše, nisu svi ajurvedski detoksi isti, ali postoji osnova koja svakome od nas može da izbalansira organizam. Pored telesnog detoksa koji najpre podrazumeva promenu životnih navika, aktivnost i naročito promenu načina ishrane, podrazumeva se i mentalni i energetski (duhovni) detoks.

Najčešće detoks u ajurvedi traje od 3 do 45 dana, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i tipa doše, ali svaki se sastoji iz nekoliko segmenata:

Detoks tela (Purvakarma i Panchakarma)

Preliminarna faza detoksa poznata je kao Purvakarma i podrazumeva slanje toksina u creva iz kojih se izbacuju i na površinu kože koja toksine izlučuje.

Obično to uključuje masažu uljem, parna kupatila i Shirodharu (praksu opuštanja koja uključuje toplo ulje koje se stavlja na čelo da bi se poboljšala mentalna jasnoća.

Zatim se preporučuje intenzivnija terapija koja se naziva Panchakarma kako bi se podmladilo telo i ojačao detoks. Sastoji se od 5 tretmana:

Virechan: čišćenje pomoću praha, paste ili zagrejanih lekovitih biljaka
Vaman: pročišćavanje biljnim lekovima
Basti: masaža, kao i kreme uz korišćenje toplih ulja
Rakta moksha: detoksikacija krvotoka
Nasia: čišćenje nosa pomoću biljnih lekova, ulja i isparenja (inhalacija)

U zavisnosti od vaše doše, možda ćete dobiti jedan ili više tretmana. Pristalice tvrde da cilj Panchakarma nije samo uklanjanje toksina, već i ponovno uspostavljanje jedinstva uma i tela.

Većina ljudi koji se bave aiurvedskim detoksom koristi određene prirodne biljne lekove, dodatke i čajeve za čišćenje organizma i creva.

Modifikacija ishrane

Iako svaka dosha zahteva drugačiju ishranu,bez obzira na izbor doshe smatra se da svako treba da izbegava hranu koja izaziva taloženje toksina u telu. Tu se ubrajaju alkohol, kofein, veštački zaslađivači, crveno meso i prerađena hrana.

Evo koja hrana se preporučuje za tri različite doshe:

Pitta 

• gorka hrana
• slatko voće
• povrće bez skroba
• Mlečni proizvodi
• jaja
• ječam
• ovas
• basmati ili beli pirinač
• pšenica
• mahunarke
• začini (kardamom, kurkuma, cimet, nana)

Hrana koju treba izbegavati:

• kisela hrana
• crveno meso
• plavi patlidžan
• paradajz
• orasi
• semenke
• sušeno voće
• sočivo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

03/08/2020 Sandra Pusica
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.