6 biljaka koje imaju čudesno lekovito dejstvo: pozitivno utiču na zdravlje celog tela

Čudesna moć ajurvedskog bilja!

Prema tradicionalnoj ajurvedi, određena hrana podržava život, dok se u biljkama nalazi snažna isceljujuća energija. Sve što nas okružuje može biti lek. Pogledajmo koje su to biljke i biljne mešavine koje će godinu pred nama ispuniti zdravljem.

Svaka biljka koja se koristi u ajurvedskim tretmanima pažljivo se bira u zavisnosti od uticaja koji ima na telo, um i emocije. Takođe, svaka biljka utiče i na tri vitalne energije tela (vata, pita, kafa), koje su osnova zdravlja. Biljke se mogu koristiti u različitim oblicima, kao što su tablete, prah, sokovi, rastvori, sirupi, paste, biljna vina (asava i arista). Iako su bezbedne i bez kontraindikacija, preporuka je da se pre korišćenja konsultuje ajurvedski lekar koji će odrediti pravu terapiju.

Dr Boško Hristić: Saveti za očuvanje zravlja u izazovnim vremenimaDr Boško Hristić: Saveti za očuvanje zravlja u izazovnim vremenimaVeć hiljadama godina poznati su znanja i veštine zdravog života, preventive i stimulisanja organizma na samoizlečenje.

Čjavanpraš (Chyawanprash) je dobio ime po svecu Čjavanu, koji je osmislio ovu formulaciju pre više od 5000 godina kako bi podržao svoje telo i vitalnu energiju u poznim godinama. Smatra se jednim od najboljih tonika za podmlađivanje, kao i afrodizijakom. Sadrži oko 50 čudesnih biljaka, što ga čini izuzetnim imunomodulatorom. Proizvodi se u obliku veoma ukusne paste i preporučuje se posebno za decu i stariju populaciju, jer podržava rast i pravilan razvoj, a starije štiti od infekcija i čini ih jakim i stabilnim. Veoma je dobro koristiti ga tokom zime, jer je bogat vitaminom C i drugim sastojcima koji štite respiratorni i kardiovaskularni sistem. Čjavanpraš umiruje kafa i vata disbalans, koji se naročito pogoršavaju tokom zime, održava visok nivo energije i detoksifikuje jetru i debelo crevo.

Trifala (Triphala) je verovatno jedan od najpoznatijih suplemenata u ajurvedi. Ime trifala znači tri voćke, pošto ovaj suplement sadrži upravo tri voćke: amlu, haritaki i bibitaki. Proizvodi se u formi tableta i praha. Usporava proces starenja i koristi se za podmlađivanje i regeneraciju. Veoma povoljno utiče na metabolizam i gubitak kilograma. Svaka formulacija koja se koristi za detoksifikaciju, čišćenje organa i regulaciju metabolizma, u sebi sadrži trifalu. Veoma efikasno čisti naše organe od toksina, naročito jetru, pankreas, debelo crevo (problem zatvora, nadutost), smanjuje nivo glukoze u krvi, čisti krv, ima antiupalno dejstvo. Balansira sva tri elementa (vata, kafa i pita) i smatra se da je lek za sve. Kada se uzima ujutru na prazan stomak, aktivira metabolizam i potpomaže mršavljenje, a uveče potpomaže proces čišćenja debelog creva.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.