5 znakova da vašem telu nedostaju PROTEINI: obratite pažnju na ove simptome

Evo kojih 5 simptoma pokazuju da ne unosite dovoljno proteina u organizam!

Proteini su mikronutrijenti koji čine značajnu komponentu svih naših ćelija i aminokiselinama održavaju telo u ravnoteži, a nedovoljan unos preteina može biti rizičan po zdravlje, piše Lovesensa.

Deficit proteina je retka pojava, ali može pogoditi osobe koje imaju problem sa ishranom (anorekcija), ljude sa težim oboljenjima, ali i osobe koje su privržene veganskoj ishrani i sirovoj hrani. To ne znači da treba da se odreknete načina ishrane koji vam odgovara, jer iako ste vegan, postoje biljne vrste koje imaju više zdravih proteina od mesa. Važno je samo obratiti pažnju na dnevni unos proteina i nikako ne treba zanemariti njihov značaj u jelovniku.

Ove biljke imaju više proteina od mesa: 5 namirnica koje treba češće da jedemoOve biljke imaju više proteina od mesa: 5 namirnica koje treba češće da jedemoŽivot kakav znamo ne bi bio moguć bez proteina, a ako ne dobijete dovoljno, vaše zdravlje će brzo patiti!

Problem sa proteinima imaju i osobe koje se pridržavaju strogih dijeta. Mnoge popularne, ali ne tako zdrave dijete negativno utiču na zdravlje baš iz razloga što u režimu ne sadrže odgovarajući broj namirnica koje u svom sastavu imaju proteine. Ako želite da usvojite novi režim ishrane, važno je da se posavetujete sa nutricionistom koji će vam preporučiti uravnotežen jelovnik sa svim potrebnim nutrijentima za vaš organizam.

Nedostatak proteina negativno utiče na zdravlje celog tela, energiju, raspoloženje i na izgled. Evo kojih 5 simptoma pokazuju da ne unosite dovoljno proteina u organizam:

1. Imali ste česte prelome

Za potpuno zdrave kosti, važno je da pored kalcijuma unesete i odgovarajuću količinu proteina svakodnevno. Naučna istraživanja sprovedena 2018. godine dokazala su da osobe koje boluju od osteoporoze često imaju deficit proteina u organizmu. Preoteni "grade" skeletno mišićno tkivo, a ukoliko je ono slabo, lako dolazi do povreda i pšreloma kostiju.

2. Loš kvalitet kose i slabi nokti

Proteini su esencijalni deo vaše kose i noktiju, a deficit proteina usko je povezan sa čestim lomljenjem noktiju, proređivanjem i opadanjem kose. Američka Dermatloška Akademija dokazala je da nedovoljno unošenje proteina tokom nekoliko meseci može izazvati drastičan gubitak kose.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.