5 promena na noktima koje ne smemo da ignorišemo: požuteli nokti mogu ukazivati na loše zdravlje pluća

5 simptoma - šta nam nokti govore o zdravlju našeg organizma!

Vaši nokti govore mnogo o vama i ne mislimo ovde samo na naviku grickanja noktiju, piše Cosmopolitan.

Dok je većina promena ipak znak starenja ili čak posledica stalnog bojenja lakovima, neke promene na noktima mogu da ukazuju na ozbijnije zdravstvene probleme.

Ako neke od navedenih promena ipak povezujete sa drugim simptomima, savetujemo odlazak doktoru.

1. Požuteli nokti

Preterano bojenje noktiju može da utiče na promenu prirodne boje nokatne ploče i uglavnom nije razlog za paniku. Međutim, ako ne bojite nokte često, onda žućkasta nijansa može da ukazuje na zdravstvene tegobe pluća, kao i limfom.

Kada telu nedostaju vitamini K i H: 5 simptoma na koži, kosi i noktima zbog kojih morate pojačati vitaminsku ishranuKada telu nedostaju vitamini K i H: 5 simptoma na koži, kosi i noktima zbog kojih morate pojačati vitaminsku ishranuLomljivi nokti, koža koja se ljušti, slaba kosa... evo šta vam poručuje vaše telo!

2. Pobeleli nokti

Ovo je tipičan znak starenja, ali ne i ako ga prate dodatni simptomi. U tom slučaju može da ukazuje na probleme sa bubrezima, jetrom ili srcem.

3. Braon ili smeđe pruge

Tamno braon linija koja se može javiti na nokatnoj ploči, kao i braon pigmentacija koja se može javiti u uglovima nokta potencijalno može da bude znak melanoma. U tom slučaju vas savetujemo da odmah odete kod dermatologa, ukoliko se rano dijagnostifikuje melanom može da se izleči bez komplikacija.

4. Konkavna ploča

Ako je vaša nokatna ploča konkavnog oblika, odnosno podseća na kašiku, umesto da bude ispupčena, radi se o koilonihiji (koilonychia). Nastaje kao posledica lošeg metabolizma gvožđa, i najčešće je znak anemije.

Šta vaši nokti govore o vamaŠta vaši nokti govore o vamaRuke i nokti su ogledalo našeg jelovnika, higijene i ljubavi prema sebi...

5. Odvajanje noktiju od prsta

Najčešće se dešava kao posledica povrede, ali može da ukazuje i na psorijazu. Ako ovo obuhvati više noktiju istovremeno, to može da bude znak hipertiroidoze.

Izvor: Cosmopolitan

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

13/06/2020 Sandra Pusica
Pozdrav svim gradanima Hrvatske i šire. Moje ime je gospoda Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljiva svjedocanstva o tome kako sam dobila zajam od 150,000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospoda Dora Wealth da ona daje zajam s kamatnom stopom od 2% ona daje sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugorocnih zajmova,poslovni zajam i kratkorocni zajam itd. Ako ste zainteresirani za dobivanje zajma, sigurno se možete obratiti njime izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok citate.