3 vrste seksualne glavobolje: kada zbog neobičnih glavobolja treba potražiti savet lekara

Dok je seksualna glavobolja nastaje isključivo u vezi sa seksualnom aktivnošću, grom glavobolja nastaje kao "grom iz vedrog neba"...

Prema podeli „Internacionalnog udruženja za glavobolje", postoji preko 200 vrsta glavobolja. Neke od njih su veoma neobične, barem po nazivima. Da li ste ikada čuli za seksualnu, kašalj ili grom glavobolju?

Pre nego što pređem na tzv. neobične glavobolje ponaosob, nije zgoreg da napomenem neke osnovne stvari. Glavobolje se, naime, dele na primarne i sekundarne. Primarne su zasebna oboljenja, a sekundarne, kao što i samo ime nagoveštava, nastaju kao prateći simptom drugih oboljenja.

Prirodni analgetici: višnje protiv artritisa, semenke protiv glavobolje...

Većina glavobolja spada u primarne, a većina primarnih pripada tenzionim glavoboljama, migreni ili trigeminalnim autonomnim cefalgijama. Međutim, postoji grupa retkih primarnih glavobolja koje se, zbog neobičnog ispoljavanja, ne mogu svrstati ni u jednu od ovih grupa. U podeli „Internacionalnog udruženja za glavobolje", označavaju se kao druge primarne glavobolje. Međutim, zbog svojih specifičnih osobina i okolnosti u kojima nastaju, bolje im pristaje naziv neobične glavobolje.

1. Kašalj glavobolja

Glavobolja, koja nastaje isključivo pri kašlju, kijanju, istresanju nosa, plaču i smehu, naziva se kašalj glavobolja. Nastanak ove retke, neobične glavobolje pri uobičajenim fiziološkim radnjama, objašnjava se naglim povećanjem pritiska u lobanji koji je posledica pomenutih aktivnosti.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.