10 principa intuitivne ishrane: sačuvajte zdravlje tela i duha

Fokus intuitivne ishrane je na ishrani tela, a ne na izgladnjivanju tela. Potrebno je da naučimo da slušamo potrebe svog tela i da obnovimo našu povezanost sa urođenim signalima za glad, žeđ, sitost i ukus hrane.

Naše telo zna bolje od nas. Naše telo je senzorni, čulni mehanizam koji nas, kao kompas, vodi upravo tamo gde treba da budemo. Samo ako hoćemo da ga čujemo. Samo ako mu dopustimo da nam priča.

Koliko nas dopušta svom telu da mu govori? I koliko nas stvarno čuje potrebe našeg tela?

Prvi put sam se srela sa ovim konceptom pre skoro sedam godina, kada sam učila kako da se povežem sa svojim telom tako da mogu istinski da čujem njegove potrebe i dopustim da me ono vodi i da imam poverenje u njegovu mudrost.

12 najvažnijih koraka u zdravoj ishrani12 najvažnijih koraka u zdravoj ishraniSmanjenje porcija samo je jedan način da regulišete svoju ishranu... evo ostalih!

Naše telo, mnogo bolje od našeg uma, zna šta mu je potrebno. Ono zna kako da se isceli, kako da se nahrani, kako da se odmori, koji pokret mu je potreban. Međutim, mi smo se mnogo odvojili od tela, poneseni trendovima „zdrave ishrane” i idealima figura koji nam se nameću kao „must have” u svakoj sezoni. Poneseni režimima ishrane koji su sve rigorozniji, dolazimo do toga da šta god pojedemo imamo neki problem – ili estetski ili funkcionalni.

Ako se sećate, ne tako davno nismo imali pojma šta znači hrono ishrana, kakav je uticaj glutena na telo, šta je keto ishrana ili autofagija. Ne kažem da to nije dobro, samo se prisećam kako smo nekada živeli bez toga i imali manje telesnih tegoba. Dugo smo živeli nesvesni hrane koju jedemo, a čini se da smo bili zdraviji, bolje raspoloženi i manje opterećeni zdravim načinom ishrane, koji se dijametralno razlikuje od režima do režima. U opštoj pometnji novih trendova ishrane i sama pokušavajući da izbalansiram šta je ono što mi prija, a šta ne, naišla sam na jedan veoma nežan, podržavajući i prilično prihvatljiv koncept koji se zove Intuitivna ishrana.

Nahraniti telo

Koncept intuitivne ishrane postoji još od sedamdesetih godina prošlog veka, a 1995. godine dve nutricionistkinje Evelin Triboli (Evelyn Tribole) i Elis Reš (Elyse Resch) objavile su knjigu Intuitivna ishrana, koja je od tada mnogim ljudima vodič za razvoj zdrave veze između tela, hrane i uma (https://www.intuitiveeating.org/). Ključna stvar u ovom konceptu je slušati potrebe svog tela – što dovodi do zadovoljstva, samopouzdanja i blagostanja – kako kažu autorke. One smatraju da nije problem u nama, već da su nas različiti režimi i dijete doveli do toga da nismo povezani sa svojim telom, jer se hranimo po pravilima i propisima koji možda uopšte ne odgovaraju našim potrebama.

Fokus intuitivne ishrane je na ishrani tela, a ne na izgladnjivanju tela. Potrebno je da naučimo da slušamo potrebe svog tela i da obnovimo našu povezanost sa urođenim signalima za glad, žeđ, sitost i ukus hrane.

Naše zdravlje umnogome zavisi od naših uverenja o ishrani. Na primer, ukoliko verujemo da možemo biti zdravi jedino ako jedemo organsku hranu, to nam stvara uverenje da ćemo narušiti svoje zdravlje ako jedemo neorgansku hranu. Kako bi bilo da uspostavimo komunikaciju sa svojim telom i da uvek znamo koja je hrana uistinu dobra za nas?

PRINCIPI INTUITIVNE ISHRANE

Ključna stvar je da ovo nije dijeta. Ovo je način ishrane u kome se navikavamo da slušamo potrebe svog tela. Principi intuitivne ishrane mogu se svesti na sledeće:

1.Odbacite misli o dijeti – Autorke intuitivnog načina ishrane podvlače da su sve dijete neefikasne i da ne postoje dijetetski proizvodi koji vam mogu pomoći u zdravom mršavljenju. Poenta je u odbacivanju misli o dijeti, spoljne kontrole i davanju poverenja svojoj unutrašnjoj kontroli, mudrosti svog tela (zapravo, treba pratiti sopstveni osećaj gladi).

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.