10 namirnica koje čiste krvne sudove

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak.

Arterije su krvni sudovi koje prenose gustu krv obogaćenu kiseonikom iz srca u sve organe u telu. Zdrava arterija je jaka, elastična i fleksibilna.

Progresivno začepljenje arterija je stanje poznato kao ateroskleroza i glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane i moždane udare i periferne kardiovaskularne bolesti, piše Uspešna žena.

Evo nekoliko dobro proučenih namirnica koje mogu da očiste vaše arterije na prirodan način i tako znatno smanje rizik od ovih bolesti!

1.Kurkuma

Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lekova.

Ako patimo od manjka ovog vitamina, telo se teško brani od oboljenja: kako da znate da li vam neodostaje vitamin FAko patimo od manjka ovog vitamina, telo se teško brani od oboljenja: kako da znate da li vam neodostaje vitamin FSimptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina F -ovaj vitamin je neophodan za zdravlje organizma i funksionoisanje imunog sistema!

2. Beli luk

Naučno je dokazano da beli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Beli luk je prilično efikasan u sprečavanju stvaranja naslaga u arterijama. Takođe, smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 odsto, a takođe pomaže u sprečavanju i lečenju ateroskleroze.

3. Đumbir

Đumbir je poznat po svojim snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama. Sadrži gingerole i šogaole, a oba imaju moćna zaštitna svojstva za srce. Istraživanja su pokazala je da ekstrakt đumbira može da smanji holesterol i trigliceride u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije i LDL masnih peroksida.

4. Mlevena ljuta papričica

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenju LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava cirkulaciju krvi.

5. Limun

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i sprečava oksidativno oštećenje i održava arterije zdravim. Ovaj agrum je prebogat vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije.

Zašto svaka žena treba da pojede šaku susama dnevnoZašto svaka žena treba da pojede šaku susama dnevnoMnogi izbegavaju da jedu susam, ali on je bogat vitaminima,mineralima, čuva zdravlje kostiju i usporava starenje!

6. Cimet

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i asteroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu Diabetes Care dokazano je da se korišćenjem od 1-6 g cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

7. Laneno seme

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način seme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

8. Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A. Pročitajte i Dobrobiti starog narodnog leka: Sve što niste znali o kiselom kupusu!

9. Seme susama

Seme susama čisti arterije. Redovna konzumacija semena susama pomaže u sprečavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

10. Sok od nara

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240 ml dnevno soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.

Izvor: Uspešna žena/Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.