Zašto je važna balansirana muladhara

Funkcija korene čakre je održavanje fizičke snage, zdravlja i izdržljivosti, preživljavanje u materijalnom svetu.

Prva od sedam čakri ili energetskih centara u telu je muladhara i predstavlja vezu sa korenima, precima, majkom zemljom. Locirana je u repu kičmenog stuba. Formira se i otvara u periodu od začeća, za vreme razvoja u utrobi i do šest meseci posle rođenja i u njoj je zapisano kako se majka osećala dok je bila trudna, čak i dalje, tu su zapisi naših predaka.

Korena čakra se povezuje sa Zemljom i predstavlja materijalnu osnovu živog sveta. Preko ove čakre povezani smo sa tlom, pa često dolazi do disbalansa ove čakre kada se preselimo, promenimo grad ili državu. Povezuje se sa bezbednošću, finansijama, materijalnom egzistencijom, a predstavlja i odnos prema novcu i poslu. Takođe se povezuje sa vrlinama kao što su strpljenje, očuvanje, istrajnost i pouzdanost. Njena funkcija je održavanje fizičke snage, zdravlja i izdržljivosti, preživljavanje u materijalnom svetu.

Na višem ezoteričnom nivou, muladhara se smatra domom kundalini energije koja je individualizacija Shakti ili ženske božanske moći i kreativne manifestacije. Prvobitna svrha hatha joge - koja je formalno sistematizovana u 9. veku nove ere - bila je da probudi ovu uspavanu energiju i da je "povuče" iz muldahara čakre ka centralnom energetskom kanalu sushumna nadi, sve do sahasrara čakre. Ovo se postiže asanama, pranajamom, pomoću bandha i mudri, progresivnim tehnikama hatha joge.

Kada ovaj centar nije balansiran, dolazi do nedostatka fizičke snage, fizičke nestabilnosti, osećaja izolovanosti u svetu u kome se nalazimo, osećaja nepripadnosti. Javljaju se problemi sa nogama, hronična hladnoća, pucanje kapilara i krvnih sudova, nagle promene apetita, stalni strah za preživljavanjem, opstankom.

Dobro balansirana muladhara je u harmoničnom odnosu sa sedmom, krunskom čakrom sahasrarom. Osoba se oseća sigurno u svetu i obiluje fizičkom energijom.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.