Zašto je dobro vežbati jogu u paru?

Iako nas vežbe u paru ponekada plaše, trebalo bi da se odvažimo i da pokušamo jer su one sjajan način za građenje poverenja prema drugima ali i sopstvenog osećaja samopouzdanja.

Joga u paru je posrednik u građenju dobre komunikacije i bliskosti između ljudi u bilo kojoj vrsti veze. Joga položaji u paru dovode komunikaciju u opipljivu, fizičku formu. Korist je jednostavna – spaja dva ljudska bića, prijatelje, porodicu, partnere, kroz sreću i smeh tokom ovakvog vežbanja. Bez obzira na to kako će poza biti izvedena na kraju, osmeh je zagarantovan.

Da li je joga religija: 6 mitova o jogiDa li je joga religija: 6 mitova o jogiDa li treba slušati muziku dok radimo jogu? Da li joga može da se nauči iz knjige... i druga pitanja!

Prva asocijacija kod partnerske joge su uglavnom akrobatske vežbe u paru koje nam deluju prezahtevno. Ipak, osim akro joge koja je svakako sjajno iskustvo i za svaku preporuku, joga u paru može biti i nešto sasvim drugo. Kada je vođena iskusnim i kvalifikovanim instruktorom može biti velika podrška u pravilnom izvođenju položaja. Asistencija izvedena na pravi način omogućava da svoje granice prelazimo uz podršku. Vežbači koriste ovakav oslonac kako bi ojačali jezgro, gornji deo leđa i poboljšali kontrolu nad gornjim delom tela i balans. Takođe se isteže zadnja loža.

Omiljena joga vežba protiv umora i nervoze: položaj Shashankasana (Zec) za savršen sklad tela i dušeOmiljena joga vežba protiv umora i nervoze: položaj Shashankasana (Zec) za savršen sklad tela i dušeShashankasana ili Zec je mnogima omiljeni položaj u jogi, a podstiče varenje i koncentraciju, jača seksualnu energiju i donosi…

Izvođenje poze

Partneri (vežbači) su okrenuti jedan prema drugom u pozi čamca (Navasana), spojenih tabana, držeći se rukama koje idu sa spoljašnje strane butina. Vežbači se trude da podignu grudi, isprave leđa i noge. Angažovan je „core” – duboki mišići stomaka i leđa, da bi se zaštitio donji deo leđa. Zadržati pozu 5-10 udaha, ponoviti 3-5 puta.

Izvor: Sensa

Maja Regoje i Dragana Balić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.