Yoga smeha

Kad god se smejemo, mi smo u sadašnjosti.

Yoga smeha je novi koncept yoge koji je 1995. godine postavio indijski lekar Madan Katarija, a ovu nasmejanu yogu možete vežbati u “Klubu smeha Beograd”. Radionice obuhvataju vežbe disanja i istezanja kao i različite tehnike koje stimulišu smeh. One dovode do prirodnog smeha a završavaju se meditacijom smeha.

Na fizičkom nivou yoga smeha povećava količinu kiseonika u organizmu, jača imuni sistem, stimuliše obe hemisfere mozga istovremeno, snižava krvni pritisak, pomaže u eliminaciji bola, masira unutrašnje organe doprinoseći njihovom boljem funkcionisanju, relaksira napetost mišića i oslobađa nas stresa. Na mentalnom i emocionalnom nivou razvija osećanje dobrobiti i kreativnosti, oslobađa nas briga i strahova i duhovno nas umiruje jer kada se smejemo, mi smo u sadašnjosti. www.smeh.org.rs

Unutrašnji izvor energije

Kada osetite da vam energija opada, pažljivo i iskreno osmotrite sopstvene misli, emocije i dela. Verovatno ćete pronaći uverenje, obrazac ponašanja ili relaciju koja je u neskladu sa onim što vi zaista jeste. Kad dođete do korena problema, možete da uvidite da razlozi zbog kojih se osećate loše nisu mnogo povezani sa tim šta i koliko radite, već sa činjenicom da u srcu osećate da biste radije radili nešto drugo. Prirodna vibracija ljudskog bića je radost, zato pratite glas svog srca, osluškujte njegove želje. Kada znate šta zaista želite da uradite i poštujete to u svakoj situaciji, premor postaje stvar prošlosti jer se vaše baterije konstantno pune iz vašeg unutrašnjeg izvora energije.

Yoga meditacije


Bilo da vežbate sami kod kuće ili sa instruktorom u grupi, učitelji yoge preporučuju da se posle praktikovanja asana bar desetak minuta potpuno posvetite svom unutrašnjem biću putem meditacije.

Sedite udobno... zatvorite oči... zaustavite se ovde i sada.

Meditacija lotosov cvet. Sedite mirno i opušteno, pravih leđa. Osetite kontakt tela i mesta na kome sedite. Osetite kako se sa udahom energija sa dna karlice podiže do centra grudnog koša. Sa izdahom pratite osećaj koji se tamo rađa (toplina, težina, lakoća, gustina, stezanje, trnjenje itd). Nakon nekoliko takvih udaha iz dna karlice, nastavite sa udasima u predeo srca i osetite kako se sa svakim udahom u tom predelu otvara nežni lotosov cvet (lokvanj), a sa svakim izdahom osetite sebe kako mirno obitavate u tome cvetu.

Meditacija lopta svetlosti. Zamislite malu loptu svetlosti kako vam sija iznad glave. Usmerite svu svoju pažnju na tu svetlost. Zamislite da je sva energija iz tela povučena gravitacijom te lopte na gore u kičmu i u glavu. Kada god vam um odluta, vratite se toj lopti.

Pripremila: Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.