Vežbe disanja za tinejdžere

Više energije za školske zadatke, lakše dostizanje ravnoteže za "brodolomne" dane... uz pomoć daha.

Troslojnim disanjem se koriste pluća u svom punom kapacitetu, krv se intenzivnije prečišćava i obogaćuje kiseonikom, koji je neophodan za sve procese u organizmu.

Za vežbu troslojnog yoga disanja, sedite na pod, privucite levu petu bliže središnjem delu tela, zatim desnu petu naspram leve. Dlanovi su na kolenima, ramena blago povučena unazad. Kičma je prava iz osnove.

I etapa - Stavite dlanove na donji deo stomaka. Zatvorite oči. Pažnja je na kontaktu dlanova i stomaka. Napravite potpuni izdah (tako da je stomak uvučen ka kičmenom stubu), zatim uz udah - punite stomak kao balon, a uz izdah - praznite stomak kao meh. Uradite seriju udah-izdah tri puta. Tokom ove prve etape yogičkog disanja, grudni koš i vrhovi pluća miruju.

II etapa - Stavite oba dlana na grudni koš - tako da se prsti dodiruju. Kičma je prava, oči zatvorene. Pažnja je na kontaktu dlanova i grudnog koša. Udah - širi se grudni koš, prsti se razmiču. Izdah - skuplja se grudni koš, prst je do prsta. I ovu fazu ponovite tri puta. Dok izvodite ovu fazu disanja, stomak i vrhovi grudnog koša miruju.

III etapa - Stavite dlanove na ključne kosti. Kičma je prava, oči zatvorene. Pažnja je ispod dlanova. Udah - pune se vrhovi pluća, ključne kosti blago podižu. Izdah - ključne kosti se spuštaju, prazne se vrhovi pluća. Ponovite tri puta.

Potom povežite sve tri etape sa pokretom ruku. Zatim popravite držanje - stavite dlan u dlan ispred stomaka. Sa udahom ispred nas su ruke - punimo stomak, punimo pluća, ruke su sa strane, punimo vrhove pluća - ruke su iznad glave. Zadržavamo dah i protegnemo se bočno, na jednu pa na drugu stranu. Sa izdahom širimo ruke na stranu, lopatice se spajaju do početnog položaja. Ponoviti dva do tri puta.

Nadi Shodhana - ova vežba se preporučuje za umirivanje misaonog toka, te poboljšanje pažnje i koncentracije.

Sedite u početni položaj kao i za troslojno disanje. Desnu ruku postavite ispred sebe, savijenu u laktu. Palac je na desnoj nozdrvi, kažiprst i srednji prst su na čelu, a domali i mali prst na levoj nozdrvi. Zatvorite levu nozdrvu, a kroz desnu izdahnite do kraja. Zadržite dah tri sekunde i lagano započnite potpuni troslojni udah kroz desnu nozdrvu. Zatvorite i desnu nozdrvu palcem. Izbrojite do 3 otkucaja srca i potom izdahnite kroz levu nozdrvu, lagano i nečujno - 6 sekundi. Udišemo kroz levu - izdišemo kroz desnu i obrnuto. Ciklus ponavljati koliko prija, do 12 puta. Dakle, ritam je udah 6 - zadržavanje 3 - izdah 6 - zadržavanje 3.

 

Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.