Važne vežbe za ruke: priprema za nezgode s osteoporozom (FOTO)

Najčešće vežbe koje žene ne vole da rade (ili beže od njih) su vežbe za ruke i rameni pojas. Verovatno da bežimo upravo od onoga u čemu smo slabi...

Te vežbe koje ne volimo su upravo vežbe kojima možemo da ojačamo navedenu regiju i da poboljšamo svoje držanje, stav i izgled. Imajte na umu da se starenje najbrže vidi upravo na rukama i našem dekolteu. Taj deo je čak i uz pomoć savremene medicine najteže održati mladim.

Ovo je možda samo deo razloga koji će vas pomeriti i naterati da sledeći put ne izbegavate ove vežbe. Ukoliko tome dodamo i osteoporozu, koju danas gotovo nijedna žena sa ulaskom u menopauzu ne može da izbegne, vežbanje je sigurno jedino rešenje da taj period odložimo ili ga, jednostavno, što bezbednije dočekamo.

Svaki proces starenja prati normalna promena hormonskog sistema usled kojeg dolazi do poroznosti kostiju, smanjivanja mišićnog tonusa u telu, te lošeg balansa. Neminovno je da se usled bilo kojeg gubitka ravnoteže, koja nam starenjem opada, ukoliko dođe do pada, dočekujemo na naše ruke. Ukoliko nam one i naš rameni pojas nisu jaki, dolazi do loma.

2 ključne vežbe disanja za jačanje mišića jezgra...

Zato treba dati ravnopravan odnos tim vežbama, kao i vežbama za oblikovanje nogu, stomaka i sedalnog dela koje su jedne od najomiljenijih vežbi svake žene. Ukoliko nam je rameni pojas slab, često se pojavljuju bol i smanjena pokretljivost vrata i ramenog pojasa. To stvara neprijatnost usled koje nam se smanjuje bilo kakva mogućnost pokretanja. Ulazimo polako u zatvoren krug bola, loših osećanja i odlaska kod lekara. Jačanje ramenog pojasa i ruku je od velikog značaja upravo za odlaganje ovih posledica, čiji oporavak može da traje dugo.

Jedine "vežbe" kojima možda utičete na gornji deo tela su vučenje kesa, držanje kompjuterskog miša ili aktivnosti koje su u vezi sa nekim kućnim poslovima, ali to nije dovoljno. Sledi samo jedna, ali korisna, vežba kojom možete delovati na jačanje i oblikovanje ramenog pojasa i ruku.Vežbu izvodimo iz sedećeg položaja sa dlanovima postavljenim iza ramena. Kroz izdisaj podižemo bokove na gore, tako da su nam paralelni sa podlogom.

Otvaramo se u ramenom pojasu zamišljajući kao da grudnu gost guramo prema plafonu i povećavamo razmak između desnog i levog ramena. Zadržimo položaj nekoliko udisaja, a potom kroz izdisaj opružamo jednu ruku na gore, trudeći se da ne rotiramo kukove i da težinu ne prenesemo na donji deo tela (kako ne bi došlo do uvrtanja i zatvaranja u ramenom pojasu).

Pilates vežbe: kako da istegnete kičmu i rešite se bola i stresa...

Lakša varijanta je da zadržimo položaj nekoliko sekundi, vratimo se u početni položaj, odmorimo zglob šake i ponovimo u drugu stranu. Teža varijanta je da bez pauze uradimo na obe strane nekoliko puta uz tempo disanja.

otvaranje_kutije_kojom_vezbom_jacamo_i_oblikujemo_rameni_pojas_i_ruke_foto_2

Prof. Tamara Ratković, MK Pilates edukator

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.