Uklanja stres i čuva zdravlje pluća: dok ste u karantinu, radite vežbe disanja

Tehnike disanja u jogi koje nazivamo pranajama, mogu puno da nam pomognu tokom pandemije korona virusa!

Tokom nastale pandemije najbolje je da, dok se formira imunitet, svoja pluća osnažite i održavate zdravim. Tehnike disanja u jogi koje nazivamo pranajama, mogu puno da nam pomognu. Delimo ih na smirujuće, stimulišuce - one koje treba da podstaknu i balansirajuće. Da bi mogli da praktikujemo pranajamu potrebno je da telo jačamo pomoću asana (joga položaji) koje zagrevaju mišice, leđa, pripremaju prepone da bismo mogli duže da sedimo prekrštenih nogu i pripremili ceo energetski sistem za tehnike disanja.

U slučaju da se ne bavimo Hatha jogom, uvek postoji niz vežbi koji služi kao priprema za pranajamu. Sve ove vežbe imaju za cilj da opuste mišiće koji su najvažniji za funkcionisanje disanja, i one pružaju sposobnost da pravilno dišemo.

4 joga vežbe za zdravlje i bolji rad PLUĆA: radite ih svakog dana, vrlo su jednostavne (VIDEO)4 joga vežbe za zdravlje i bolji rad PLUĆA: radite ih svakog dana, vrlo su jednostavne (VIDEO)Joga za zdravlje pluća i bolji rad disajnih puteva - 4 jednostavne vežbe koje možete raditi sami kod kuće!

Dijafragma je glavni mišic disanja koji srce i pluća odvaja od digestivnog trakta. Ukoliko nam je potrebno da podignemo nivo energije i da se razbudimo, onda ćemo disati dijafragmalno dok je stomak blago uvučen- neaktivan. Kada dišemo srednje grudno, grudni koš će se širiti napred i u stranu, što će proizvesti istezanje u torakalnom (srednjem) delu kičme dok se pluća maksimalno istežu.

Kada želite da se umirite, ukoliko ste nervozni i pod stresom, uvek je dobro došlo abdominalno disanje koje ima gotovo sedativna svojstva. Da biste mogli da dišete stomakom potrebno je da predhodno savladate srednje grudno disanje kojim ostvarujete najveći volumen pluća u njihovim donjim režnjevima. U ovom slučaju grudni koš je neaktivan.

Sve vežbe disanja razvijaju svest o dijafragmi, međurebarnim i trbušnim mišićima i podstiču uklanjanje stresnih programa koji se generišu. Ukoliko vežbate jogu ove mišiće ćete maksimalno osnažiti i učiniti elastičnim.

Počnite da dišete pravilno i razbudite vaša pluća.

YouTube kanal jogine Marije Nikolić - https://www.youtube.c…­GY9vYOcwnoUKrUqA8w 

Fejsbuk stranica - https://www.facebook…­2WhZCTQC-Q3MhFQVC2gn

Marija Nikolić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.