U pozi leptira

Značenje reči yoga na sanskritu je povezanost. To je osećaj unutrašnje povezanosti u kome imamo spoznaju, iskustvo da deo nas postoji u svemu i da je ceo svet u nama. Kako bismo to bolje razumeli, oponašamo prirodu radeći yoga asane - drvo, kornjaču, kobru, skakavca, leptira…

Položaji tela i naša fiziologija neraskidivo su povezani sa emocijama i mislima. Zadržavajući se u asanama, dobijamo osećaj duboke povezanosti sa životom oko nas. Baddha Konasana je položaj koji mnogi učenici yoge znaju kao položaj leptira. Spada u asane koje se lako izvode i mogu se uvek, stavljanjem ćebadi ispod kolena i ispod sedalnog dela, prilagoditi nečijoj fleksibilnosti. Kao i većina  yoga položaja, i položaj leptira ima više modifikacija — onoliko koliko ima leptira u prirodi. Najpoznatiji su:  Baddha — sedeći položaj i Supta —  ležeći. Redovno izvođenje ove asane u prenatalnoj yogi je nezaobilazno, jer olakšava porođaj.

U yoga terapiji, Baddha Konasana koristi se kod tegoba u urogenitalnom traktu zato što stimuliše rad jajnika, prostate, bešike i bubrega. S tim u vezi, ublažava menstrualne bolove i simptome menopauze i ima terapijski efekat u lečenju neplodnosti. Popravlja raspoloženje —  ako patimo od lake depresije, smiruje i opušta. Stimuliše rad srca i popravlja cirkulaciju.

Kod ravnih stopala ima terapijske efekte. Isteže kičmu i unutrašnju stranu butina i kolena. Može se raditi čak i ako postoje bolovi u donjem delu leđa i išiias (bez pregiba unapred). Pripremni je položaj za Padmasanu.

Izvođenje asane: sedite, ispravite leđa i kolena. Uz izdah savite kolena i privucite pete prema pelvisu. Udahnute, ispravite leđa. Uz izdah opustite kolena na stranu i sastaviti tabane.

Ukoliko ne možemo da držimo prava leđa, treba staviti ćebe ispod sedalnog dela. Uhvatite stopala šakama i povucite kolena prema podu, uz izdah. Udahnute, ispravite leđa i uz izdah se nagnute napred, iz kukova. Možemo osloniti glavu na yoga blok ili na stolicu ispred sebe. Ostanite u položaju najmanje 10 udaha i izdaha i dišite svojim ritmom.

Pripremila: Dragana Jovanović, www.lifecentar.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.