Transformaciona joga: put do istinskog bića

"Cilj joge je da se dopusti božanskoj svesti da prodre u materiju i transformiše je. Ceo svet je u procesu progresivne transformacije. Upražnjavajuci disciplinu joge, ubrzavate procese u sebi." - Mirra Alfasa, Majka

Iako je joga na Zapadu dugo bila samo jedan od aspekta bavljenja sopstvenim telom i zdravljem, poslednjih nekoliko godina njen značaj u duhovnom sazrevanju postaje sve izraženiji. Ona više nije cilj sama po sebi. Ukoliko se posvećeno i pažljivo bavimo jogom, mi zapravo polako dobijamo odgovore na pitanja ko sam ja, šta je moj cilj i kako da postanem bolji. Lična transformacija je tačka ka kojoj gravitiraju svi koji su zakoračili na put duhovnog razvoja, a uz praktikovanje joge mogu značajno da oplemene i sebe, i svoje putovanje. Joga nam daje unutrašnju snagu, harmonizuje telo i vodi ka istinskom otkrivanju sopstvenog bića. Transformacija je put koji čistoj svesti omogućava da se ispolji.

Različite joga tehnike fokusiraju se na različite aspekte našeg bića, dok transformaciona joga sve naše slojeve i sva naša tela integriše u jednu funkcionalnu celinu. Njena prednost i jeste upravo u toj integraciji različitih pristupa kroz koje transforišemo i otkrivamo sebe. Transformaciona joga je inspirisana filozofijom integralne joge Sri Aurobinda, kao i učenjem Majke (Mirra Alfassa). Ovakva joga je upravo za one koji žele da dožive svoje istinsko biće i otkriju unutrašnje snage. Više o ovoj tehnici saznajemo od Srđana Jovanovića, jedinog učitelja Transformacione joge kod nas, koji je ovu veštinu učio od njenog osnivača Svamija Vidjanande.

Kada joga postaje način života...

Na svoje putovanje Srđan je krenuo iz veoma praktičnih razloga: tokom profesionalnog bavljenja košarkom, na savet saigrača kreće sa praktikovanjem joge koja mu je tokom karijere dosta pomogla: "Moj prvi susret sa jogom desio se pre 15 godina. Tada sam živeo u Italiji i bio profesionalni košarkaš.

U svet joge uveo me je saigrač, i vrlo brzo sam primetio da sam uz jogu manje podložan povredama, da imam mnogo bolju koncentraciju na utakmicama te da bolje kontrolišem uzbuđenje i stres proistekle iz značaja takmičenja i očekivanja rezultata. Od tada skoro svakodnevno praktikujem joga asane i koristim svaku priliku da naučim nešto novo iz raznih škola joge. Sakupljao sam knjige o jogi, gledao filmove, odlazio na časove kod raznih instruktora i učitelja."

transformaciona_joga_put_do_istinskog_bica_5

Nakon prestanka bavljenja košarkom Srđan nastavlja školovanje i opredeljuje se za jogu u kojoj vidi šansu za lični rast i razvoj: "Kada sam završio sa košarkom, odlučio sam da se ozbiljnije posvetim jogi. Na savet supruge Nine Lazić, takođe učitelja joge, uputio sam se u Francusku na kurs Tranformacione joge. Na kursu sam odmah zavoleo taj pravac, a imao sam i veliku sreću da baš u to vreme i osnivač Transformacione joge Svami Vidjananda bude u školi i da direktno od njega dobijam znanje i iskustvo.

Čim sam završio školu od 200 intenzivnih sati, znao sam u kom pravcu treba da nastavim razvoj, tj. da krenem da podučavam druge. Vratio sam se u Beograd i započeo sa časovima, a šest meseci kasnije otputovao sam u Indiju, u Nju Delhi, i nastavio sa školovanjem. Takođe, pod nadzorom Svamija Vidjanande završavam i napredni kurs od 500 sati, a zatim i Gran Master Hatha Yoge i meditacije."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.