Terapeutski efekti yoge

Iako je yoga kao disciplina u svom izvornom obliku bila namenjena duhovnom razvoju i oslobođenju, njena terapeutska i profilaktička svojstva su odavno poznata i medicinski potvrđena.

Yoga je veoma stara disciplina - prve materijalne dokaze o postojanju yoge nalazimo u drevnoj civilizaciji iz doline Inda, koja je svoj vrhunac dostigla oko 3000 godina pre naše ere. Arheloške iskopine, naročito mnogobrojni pečati, male figure i kipovi koji prikazuju čoveka u yoga položajima, nađeni su u dva od šezdesetak do danas iskopanih gradova - Mohenđo-Daro i Harapa. Najinteresantniji je tzv. pečat - Pašupati, koji pokazuje yogina u jednom veoma zahtevnom yoga položaju.

Kada govorimo o pisanim dokumentima, razni oblici joge pominju se još u Upanišadama - drevnim indijskim spisima. U najstarijoj Upanišadi - Kathopanišad, čuveno je upoređivanje tela sa kočijom, čula sa konjima, razuma sa uzdama, inteligencije sa kočijašem i Sopstvom kao putnikom. Međutim, prvo i najkompletnije delo o jogi je joga sutre koje je napisao ili sakupio mudrac Patanđali u 2. veku naše ere. Iako je joga kao disciplina u svom izvornom obliku bila namenjena duhovnom razvoju i oslobođenju, njena terapeutska i profilaktička svojstva su prvi put počela da se otkrivaju na Zapadu pre tridesetak godina. Danas se joga praktikuje a njena terapeutska svojstva ispituju u naučnim ustanovama, ne samo na Zapadu već i u zemljama Istočne Evrope. Pomenućemo samo neke:

U Velikoj Britaniji: "The Yoga Biomedical Trust'' koju je osnovao doktor Robin Monro 1983. godine u Londonu.

U Nemačkoj se terapeutska svojstva joge poslednjih trideset godina istražuju u Fondaciji za Holističku medicinu - ''Weg Der Mitte'', osnovanoj 1977. godine u Berlinu. Pomenimo da u Nemačkoj sve veći broj Osiguravajućih društava svojim klijentima nadoknađuju deo troškova za pohađanje kurseva yoge. U SAD je yoga doživela najveću afirmaciju, pomenućemo samo neke od institucija koje primenjuju yogu u preventivne i terapeutske svrhe:

  • ''Preventive Medicine Research Institute'', direktor - kardiolog dr Dean Ornish
  • ''Phoenix Rising Yoga Therapy'' - osnivač i direktor dr Michael Lee
  • ''American Viniyoga Institute'' - direktor Mr. Gary Kraftsow
  • ''International Association of Yoga Therapists'', dir. Mr. John Kepner.

Sistem vežbanja joge, koji se koristi u preventivne i terapeutske svrhe, sastoji se od joga položaja - asana, tehnika disanja - pranajame i tehnike duboke jogičke relaksacije - yoga nidre. Iako je yoga kao disciplina u svom izvornom obliku bila namenjena duhovnom razvoju i oslobođenju, njena terapeutska i profilaktička svojstva su odavno poznata i medicinski potvrđena.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.