Tajne Bikram joge

Bikram joga je, od nedavno, dostupna i kod nas, u Beogradu...

Bikram joga ili vrela joga je jedna od omiljenih vrsta joge širom sveta. Od nedavno je ova vrsta joge dostupna i kod nas u Beogradu u Bikram joga Belgrade studiju, prvom zvaničnom i ovlašćenom studiju Bikram joge u Srbiji. Otvorio ga je Feroze Kan (Feroze Khan), majstor ove vrste joge i bliski saradnik tvorca Bikram joge, Bikrama Čaudrija (Bikram Choudhury). Feroze je u poslednjih desetak godina otvorio studije Bikram joge u Briselu, Antverpenu, Frankfurtu, Bazelu i posebno odeljenje pri Evropskoj komisiji u Briselu. Tokom treninga Marina Dimitri, sertifikovana instruktorka Bikram joge, nam je otkrila po čemu se ova joga razlikuje od drugih.

"Bikram joga je vrsta Hatha joge. Devedesetominutni trening se sastoji od 26 istih poza tokom svakog časa, kao i od dve vežbe za disanje, koje se izvode u prostorijama koje su zagrejane do 42 stepena. Dakle, sam trening Bikram joge se uvek izvodi na isti način i identičan je u svim Bikram joga studijima bilo gde na svetu. To je činjenica koja u velikoj meri olakšava vežbanje ljubiteljima bikram joge, jer im omogućava da održavaju rutinu. Specifičnost bikram joge se pre svega ogleda u visokoj temperaturi na kojoj se izvode vežbe. Pri ovakvoj temperaturi, mišići se lakše i brže opuštaju, čime se u velikoj meri smanjuju šanse za povrede. Više se znojimo i onda nam je telo elastičnije. Istovremeno, veći je stepen detoksikacije, kroz znoj se izbacuju svi toksini uneti u organizam i telo je na taj način najbrže čisti, što svakako dovodi i do gubljenja kilograma i smanjenja celulita".

Bikram joga nije samo relaksacija i meditacija, već i ozbiljan fizički trening. Tokom 90 minuta koliko se vežba, ne trenira se samo um da bi održao unutrašnju disciplinu, već se čitavo telo isteže, zateže i jača. Jačaju imuni sistem, zglobovi, kosti i mišići, značajno se unapređuje fleksibilnost kičmenog stuba i jačaju leđni mišići. A ono što je posebno važno za sve nas koji stalno negde jurimo, stalno smo prenatrpani poslom i različitim brigama jeste i činjenica da Bikram joga oslobađa od stresa i umora i leči nesanicu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.