Svanasana zagreva telo

Svanasana u konačnom položaju podseća na psa koji se proteže podignute glave. Ova korisna asana isteže kičmeni stub i zglobove, a karlični deo se održava zdravim usled pojačane cirkulacije.

Način izvođenja:

Leći na prostirku čitavom dužinom tela, stomakom okrenutim ka podu. Smestiti dlanove ispod ramena, tako da su prsti u ravni sa ramenima. Laktove približiti uz telo (lakat što bliže drugom laktu). Ramena su spuštena ka podu. Noga do noge. Čelo do poda. Telo je opušteno i mirno. Smestiti prste nogu na pod, kako bi bili spremni da budu oslonac pri podizanju tela. Pripremni udah i izdah. Sa udahom kliznuti bradom po podu i podići glavu, ramena i gornji deo leđa.

Podići se na prste nogu tako da je oslonac tela na dlanovima i nožnim prstima. Kukovi su potpuno opušteni. Pogled usmeriti prema gore. Zadržati dah na trenutak, a sa izdahom lagano vraćati na pod kolena, noge i telo. Čelo poslednje smestiti na pod. Nakon pripremnog udaha i izdaha vežbu izvesti još dva puta. Nakon toga smestiti telo na pod čitavom dužinom, okrenuti glavu na stranu, ruke su pored tela a dlanovi okrenuti ka gore.

Dišemo u položaju, opustimo se i obnovimo angažovane mišiće. Dok smo u položaju osvestimo svoje telo, pažnju za trenutak prenesemo na mesto istezanja. Sve asane treba izvoditi u granicama prijatnosti, izlazeći iz položaja čim se oseti neprijatnost.

Duh i telo:

Svanasana blagotvorno utiče na čitavo telo. Ovaj položaj isteže kičmeni stub, jača mišiće leđa, a redovnim praktikovanjem poboljšava držanje tela. Istezanjem kičmenog stuba istovremeno se isteže i prednji deo tela, mišići stomaka, grudi i vrata.

Svanasana stimuliše rad organa za varenje, zagreva telo i podiže energiju. Ova asane oslobađa od umora i podstiče bolje raspoloženje. Redovnim praktikovanjem postižemo i povećavamo fleksibilnost tela, vitalnost I mentalno zdravlje.

Marija Božić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.