Svami Šivamurti Sarasvati: Zašto nauka i praksa joge osvajaju Zapad

Vežbanje je samo jedan aspekt joge, ali osim na telu, joga radi i na mnogim drugim delovima bića. Tajne Satjananda joge otkriva Svami Šivamurti Sarasvati...

Gde je ključ razumevanja suštine? U umu i prevazilaženju ograničenja koja nam stvaraju mentalne slike ili u srcu i slušanju onogo što nam ono govori?

Nauka i praksa joge osvojile su Zapad još pre nekoliko decenija. Međutim, ono sa čime je moderan čovek mogao da se najneposrednije poveže jeste delovanje joga prakse na nivo tela i mentalne relaksacije. Uz zazor od totaliteta joge, koja je pre svega put do mudrosti, više smo okrenuti aspektima joge za koje mislimo da nas bezbedno drže u sekularnoj avliji postojanja. Baš zbog toga veliki učitelji joge već vekovima putuju od grada do grada šireći znanja o jednoj jednostavnoj činjenici: svi smo mi Jedno. Ne postoji bolji ili gori način da postanemo bolji, otvoreniji i plemenitiji. Ne postoje preduslovi koji će ograničiti našu samorealizaciju ili je podstaći ali postoji joga, za koju Svami Satjananda kaže da je, u modernom svetu, sistem samopomoći na tom putu.

Tokom aprila 2016. godine Beograd je posetila Svami Šivamurti Sarasvati i održala dvodnevni seminar „Šta srce govori?" koji je privukao kako iskusne jogine i praktikante, tako i sve one koji su bili zainteresovani da otvore svoj put učenja i samorealizacije. Svami Šivamurti je Australijanka koja je sedamdesetih godina otišla u Indiju gde je inicirana u purna sanjasu tj. Svami od strane Satjanande Sarasvatija. Svami su oni koji su ovladali sobom, oni koji prihvataju život po duhovnim načelima.

Kako je posvećenost širenja dobrobiti jedan od zadataka Svamija, tako i Svami Šivamurti dobija zadatak prenošenja jogijskih znanja u Grčku. Tokom godina postaje jedan od vodećih autoriteta i učitelja u svetu, a ovog puta u Beograd je donela nova znanja. Kako sama kaže: „I joga i nauka su sredstva do istog cilja: iskustva stvarnosti. Živimo u trenutku ljudske istorije u kome i nauka i joga bivaju komplementarne, deleći iskustva. Na ovaj način vode čoveka u drugu dimenziju postojanja u kojoj je jedinstvo paradigma postojanja, a ne izuzetak pojedinaca."

Šta je, zapravo, joga? Da li nam možete objasniti njenu svrhu i ciljeve i to na način koji mogu razumeti i ljudi koji je ne praktikuju?

Kada danas kažemo joga, obično se misli na formu vežbanja koja održava fizičko zdravlje i oslobađa nas tenzije. Međutim, ovaj aspekt joge je samo deo ogromnog opusa filozofskih i praktičnih učenja koja utiču na sve delove našeg bića. Joga koja radi na telu je poznata kao hatha joga i ona ima veliku popularnost u modernom svetu. Ipak, i ona deluje na mnogo više nivoa, no što je samo održavanje zdravlja i relaksacija.

Različite vidove joge možemo razumeti kao sisteme učenja i prakse koji nas vode od stanja podeljenosti do stanja sjedinjavanja ili jedinstva. Kako bi postigla svoj krajnji cilj, hatha joga počinje od tela jer je to aspekt našeg bića koji najpre možemo iskusiti i sa kojim se možemo identifikovati. Kada jednom steknemo svest o telu, hatha joga nas vodi do svesti o međusobnoj povezanosti vitalnih energija. Tada postajemo svesni funkcionisanja i fluktuacija našeg uma i mentalnih procesa. Na kraju postajemo svesni postojanja suptilnih psiholoških i duhovnih aspekata našeg bića. Ogroman potencijal tih delova našeg bića otkrivamo kroz praktikovanje kriya joge.

Satyananda joga se povezuje sa pojmovima Vedantom, Sankhyom i Tantrom, a polazna osnova u Tantri je da čovek može transcendirati umom i iskusiti svest ultimativne realnosti istovremeno krećući se i evoluirajući kroz sadašnjost i svakodnevicu. To znači da nije neophodno voditi život askete ili pustinjaka. Možemo krenuti na ovo putovanje sa koje god tačke da se nalazimo u životu. Svrha joge jeste da iskusimo svesnost izvan uma, tela i čula. Svesnost je iskustvena inteligencija koja se manifestuje kroz stanje prisutnosti. Cilj svih jogičkih praksi jeste postizanje stanja prisutnosti tj. Svesnosti, što je kontinuirano stanje Bivanja. Svesnost nam omogućava ne samo da znamo sebe, već da znamo i prepoznajemo jedinstvo svega što jeste. Svesnost sebe je i svesnost Univerzuma.

Indijski učitelj Pramahsana Jogananda: kako uvek biti srećan

Jedna od definicija joge jeste da ona predstavlja prestanak modifikacija uma. Šta to tačno znači?

Na sanskritu reč vritti znači krug, kružno kretanje ili vrtlog. Vritti možemo opisati kao kada kamenčić bacimo u jezero uma. Kamenčić će poremetiti mirnu površinu jezera. Menjaju se polja uma (chitta) ostavljajući za sobom mentalne impresije (samskare) u svesnom umu. Vrittiji ili mentalne modifikaciije su u korenu budućih iskustava i karme, one su uzrok rođenja i ponovnog rođenja i nastaju usled duboko usađenih želja (vasane). Kada uklonimo želje nestaće i vrittiji i jezero uma će nanovo postati mirno. Ovo je put ka miru i blaženstvu, put čiji je vrhunac samorealizacija. Kako možemo umiriti um? Moramo zauzeti poziciju svedoka. Treba da postanemo svesni, da znamo da nešto znamo. Svesnost nam omogućava da se udaljimo od onoga što se događa u umu i iskusimo Sopstvo.

Naš um je evoluirao do tačke kada možemo iskusiti i prepoznati svoje misli i emocije, ali nije stigao do tačke gde možemo uistinu iskusiti Sopstvo. Budući da misli, reakcije, emocije i želje pripadaju Umu, potrebno je da se udaljimo od njih, da se izdignemo iznad vrittija i odvojimo od njih. Na ovaj način utišavamo um, a mi postajemo njegovi gospodari. Odvajamo se od Uma i identifikujemo sa Sopstvom. Tek kada to uradimo, možemo reći da smo u stanju koje se zove joga.

Kako spoznajemo istinu kroz jogu?

Samo kroz transcendiranje iznad uma i iskustva svesnosti koje se nalazi izvan tela, uma i čula možemo iskusiti istinu stvarnosti. Samorealizacija je krajnji cilj svakog čoveka, bili mi toga svesni ili ne. Ova težnja manifestuje se kroz mnoge obične i svakodnevne stvari sve dok, na kraju, ne budemo u stanju da vidimo kroz prolazne želje i zadovoljstva i ne usmerimo svoju energiju ka potrazi za slobodom i blaženstvom. Joga je i proces i cilj ove evolucije svesti. Ovo nije samo lično dostignuće ili izazov jer utiče na čitavo čovečanstvo.

Anđanejasana otklanja bol u kukovima: joga vežba mesečev srp izoštrava mentalni fokus

Meditacija je sredstvo koje nam omogućava da oscilacije uma dovedemo do stanja koncentracije, pune pažnje i sveukupnosti sadašnjeg momenta. U ovom stanju čovek postaje posmatrač, sam čin posmatranja i objekat posmatranja istovremeno. Kada dostignemo stanje Svesnosti, oslobađa se odgovarajuća količina unutrašnje energije tj. dolazi do unutrašnjeg buđenja o kome su mistici i jogiji pričali i pisali vekovima. Kada dođe do ovog unutrašnjeg buđenja, naša svesnost i poznavanje stvarnosti se stapa sa univerzalnom svešću i više ne postoji granica između mog i univerzalnog.

Biti svestan je neophodan korak tog procesa. Šta to znači?

Svesnost je sposobnost da se udaljimo i budemo u poziciji sa koje možemo da posmatramo šta se događa u nama i oko nas. To se zove pozicija svedoka. Na primer, osećate se uznemireno zbog nečega. Umesto da prosto budete uznemireni i proživljavate to iskustvo, možete probati da se udaljite od tog osećanja, da ga osmotrite sa strane. Biti svestan nečega u jogi ne znači da samo prepoznamo nešto. To što smo prepoznali da smo uznemireni nije dovoljno. Potrebno je da znamo da smo prepoznali uznemirenost. Kao da se ogledate u ogledalu koje je u ogledalu ogledala.

Zauzimate tačku izvan svega toga, sagledavate sve što se događa u vama ali i u drugima. Svesnost je princip svedočenja, sposobnost da se udaljimo i posmatramo. Ova sposobnost je povlastica ljudskih bića. Kroz širenje svesnosti ulazimo u različita stanja percepcije i imamo dublja iskustva i shvatanja. Dok ne uđemo u stanje svedoka koje u jogi nazivamo svesnost, ne možemo ni da zamislimo koja nas sve neverovatna iskustva čekaju. Svesnost nema veze sa intelektom. Možemo imati visok IQ ili EQ ili možemo imati silne doktorate i diplome, ali ništa od toga ne znači da smo svesni. Svesnost je jednostavno sposobnost da budemo svedoci - da znamo da znamo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.