Šta su mudre i kako nam mogu pomoći kod depresije

Jasno i strogo određeni položaji ruku – mudre utiču na energetske tokove našeg tela i time nam značajno mogu olakšati mnoge tegobe i umiriti um i duh. Dok koristimo neku mudru dobro je i da nam pažnja bude usmerena na temu koju rešavamo.

Sigurno smo svi nekada videli jogije u meditaciji sa određenim položajem prstiju. Postoje mudre koje su upravo podrška za viša stanja svesti pa su, samim tim, i dobra podrška meditaciji. Ali, osim toga, neke mudre se mogu praktikovati radi isceljenja određenih poremećaja u telu ili kao podrška lečenju određenih bolesti.

2 mudre za jačanje psihofizičkog zdravlja: iz knjige "Mudre - drevne metode za isceljenje"2 mudre za jačanje psihofizičkog zdravlja: iz knjige "Mudre - drevne metode za isceljenje"U knjizi "Mudre - drevne metode za isceljenje" nalaze se mudre koje će pomoći da unesete pozitivne promene u svoje telo i…

Verujem da nam je svima jasno da su dlanovi i prsti važan deo naše neverbalne komunikacije ali možda nismo svesni koliko. Osim gestova koje koristimo dok govorimo, staviti dlan na predeo grudi, recimo, gest je koji pokazuje duboku naklonost i ganuće i u nama izaziva takve osećaje. Kada nas nešto boli, prirodno stavljamo dlanove na taj deo tela i radimo baš ono što nam neki energetičar ili reiki majstor radi, samo je njihova energija jača, svesnija i kanali čistiji.

Ruke su akcioni organ naše srčane čakre i dodirom izražavamo ljubav i baš tada osećamo silnu energiju koja izlazi iz naših dlanova i prstiju. U našim prstima ima puno nervnih završetaka, celi dlanovi imaju mnogo malih čakri koje se lako aktiviraju tako da možemo da osetimo energiju u njima. Kada jogiji sastave prste na određeni način, oni takođe sprečavaju odlazak energije tako da ona ostaje u telu i, krećući se, budi glavne energetske centre (čakre).

Mudre smiruju um, štite telo od bolesti i odbacuju lošu energiju: evo šta predstavlja svaki prst na vašoj ruciMudre smiruju um, štite telo od bolesti i odbacuju lošu energiju: evo šta predstavlja svaki prst na vašoj ruciMudre vam zapravo pomažu da uspostavite mirno i usmereno stanje uma, a evo koje su napoznatije!

Svaki prst povezan je sa određenim elementom a svaki element sa određenim čakrama pa, samim tim, i sa delom tela. Kada prste spojimo na određeni način, tj. elemente spojimo na određeni način, naši nervni završeci komuniciraju tako da se kretanje energije usmeri sa ciljem koji želimo.

Apana Vayu Mudra: mudra srca za spasavanje životaApana Vayu Mudra: mudra srca za spasavanje životaPoznavanje ove mudre može da spase vaš život ili živote vaših bližnjih...

Mudre se mogu raditi maksimalno 45 minuta dnevno. Odjednom ili više puta po 10, 15 minuta. Mogu se i kombinovati. Postoje mudre koje možemo raditi u akutnim situacijama, onoliko koliko je potrebno dok se situacija ne smiri, recimo, u slučaju ubrzanog rada srca, prehlade, bolova, itd. Mudra koja je na slici je mudra protiv depresije, a kako je to uglavnom jedno hronično stanje, bilo bi dobro ovu mudru raditi tokom nekog perioda za koji se odlučimo. Radi se tako što prste leve ruke stavimo između prstiju desne a samo su mali prsti slobodni i pruženi. Pazimo samo da su prsti desne ruke uvek dole.

Izvor: Sensa

Dragana Balić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.