Sirsasana, kraljica svih vežbi: stoj na glavi za bolju cirkulaciju (VIDEO)

"Onog trenutka kada se uspravio i počeo da razmišlja, homo sapiens se definitivno odvojio od životinjske vrste, ali je i natovario na glavu mnoštvo zdravstvenih problema" - dr Dietmar Dorbandt...

Zanimljiva je i duhovita ova opaska doktorar Dietmara Dorbandta, nemačkog jogija starije generacije, na jednom tečaju joge za poslovne ljude u japanskom gradiću Kamakuri. Svoju tezu ilustrovao je nizom primera, a počeo je problemima cirkulacije, koja je čovekovim uspravnim položajem prisiljena da svladava gravitaciju i pojednostavljeno rečeno zavisna je o mišićnom radu.

Sve to još dobro funkcioniše kod ljudi koji se dovoljno kreću, ali za intelektualce, koji previše sede, stezanja mišića koja osiguravaju venama normalnu brzinu protoka krvi je nedovoljna, što uzrokuje akumulaciju venozne krvi u nogama i slabu cirkulaciju u organima abdomena. Međutim, problemi cirkulacije za "sedećeg intelektualca" se ne završavaju tu. Zbog nedovoljnog kretanja otežana je cirkulacija u arterijama, posebno prema mozgu, koji kao veliki potrošač kiseonika, ima potrebu za dodatnim prilivom krvi.

Masaža limunom za osveženje i cirkulaciju...

Nakon navodnog istorijskog "evolucijskog uspravljanja", počeli su još neki problemi. Recimo, kod četvoronožnih životinja organi trbušne duplje se ne spuštaju. Čovekovo uspravno držanje u kombinaciji s oslabljenom trbušnom šupljinom i muskulaturom su uzrok "spuštenih bubrega", "spuštenog želuca", creva... Što može biti izvor teških funkcionalnih poremećaja.

Zanimljivo je da ima sledbenica joge koje tvrde da su redovnim izvođenjem vežbi poput stoja na glavi ili sveće (uz vežbe za jačanje trbušne muskulature), uspele potpuno da izbegnu operacije zbog spuštenih organa koje su se činile nužne. S obzirom da će većina lekara ipak odbaciti tu mogućnost, ostaje nam da čekamo da istorija prakse ili medicine daju jednog dana definitivan odgovor.

Oprez dok pišete SMS: pognuta glava dok kucate poruke na telefonu loša je za kičmu...

Japanski judaš Hisahi Tsuzawa, svetski prvak, je ima običaj da pre borbi nekoliko minuta dubi na glavi tvrdeći kako mu to neverovatno povećava koncentraciju. Kada mu je lekar ruskog tima pomenuo da time gubi krv iz mišića ekstremiteta, Tsuzawa je odgovorio:

"Možda, ali borba se dobija - mozgom".

Jogički lekari tvrde da se ispiranjem mozga velikom količinom krvi poboljšavaju sve funkcije mozga, ali i pobeđuju spazmiubog kojih krv ne cirkuliše kako treba što često izaziva glavobolju. Zato nije čudno što je stoj na glavi odavno vežba proglašena "kraljicom svih vežbi". Nezgodno je jedino što zbog nešto složenije tehnike izvođenja, "kraljica" baš i nije za široku upotrebu...

Izvor: Medical yoga

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.