Sirsasana joga položaj za bolji rad štitne žlezde i mladolik izgled

Joga tela za celokupno zdravlje, a evo kako se radi ovaj položaj za bolji rad žlezda, cirkulacije i podizanje samopouzdanja.

Joga položaj sirsasana (sirsa na sanskritu znači glava) - stoj na glavi sa uvijenim nogama daje svežinu licu i koži jer deluje na regulaciju našeg endokrinog sistema zbog aktivacije žlezde epifize i hipofize koja nadgleda rad drugih žlezda. Žlezde koje regulišu proizvodnju i ravnotežu hormona obnavljaju se i pune energijom. Naše lice postoje zategnutije i vedrije, a telo gipko i čvrsto, čime se usporava proces starenja.

Ova vežba brzo povećava vitalnost i samopouzdanje jer dovodi kiseonik u mozak i tako poboljšava cirkulaciju krvi u glavi. Vežbajući stoj na glavi poboljšavamo cirkulaciju celog našeg tela, krvotoka, svih vitalnih organa i endokrinih žlezda koje su odgovorne za pravilan rad hormona. Nečista krv nakupljena u našim nogama vraća se nazad prema srcu, tamo se čisti i raspoređuje nazad, pravilno u sve delove našeg tela. Svaki put kada stavimo glavu ispod nivoa srca ono se odmara, rasterećeno snažnog pumpanja. Ovi položaji dobri su za osobe koje imaju problema sa venama, grčevima u nogama kao i kod menstrualnih problema. Izuzetno je dobar za žene u menopauzi.

Kako da ojačate karlično dno: Ashwini i Vajroli mudra, Mula bandha i Kegelove vežbe za zdravlje i lakši porođaj

Isprepletite prste na rukama, raširite laktove tako da imate stabilan trougao gde ćete staviti teme glave i prebaciti težinu tela na laktove i ruke. Vaš trougao mora da bude stabilan i snažan kako biste uspeli da podignete postepeno noge. Nakon redovnog vežbanja i kada budete sigurni u stoju na glavi, možete da radite varijacije poput uvijanja nogu (orao).

Napomena: Početnicima se ovaj položaj ne preporučuje bez nadzora instruktora. Vežba se radi postepeno i preporuka je da se na početku radi uza zid. U vežbi se ostaje samo onoliko koliko nam je prijatno i lako. Vežba se ne radi ukoliko imamo povrede vrata i leđa, probleme sa srcem, probleme sa krvnim pritiskom, kao i u trudnoći. Preporuka je da se pre početka vežbanja konsultujete sa lekarom ili instruktorom joge.

sirsasana_joga_polozaj_za_bolji_rad_sitne_zlezde_i_mladolik_izgled_sensa_2

Izvor: Sensa

Maja Popov

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.