Sahasrara, temena čakra: centar čiste svesti

Sedma čakra Sahasrara (šahašrara) predstavlja centar iskonskog života, apsolutne, čiste svesti i nalazi se na temenu glave, te se naziva i krunskom...

Ime temene čakre Sahasare u prevodu znači „huljadolisni, hiljadostruki", a pozitivno osećanje izraženo zapisom bilo bi: „Ja znam". Hiljadu latica predstavlja savršenstvo i povezano je sa najvišom svešću, prebivalištem Šive, a raspoređene su u 20 slojeva sa po 50 latica.

Sahasrara simboliše odvajanje od iluzije - to je najsuptilnija čakra. Kada jogin konačno podigne kundalini (energiju svesnosti) do sedme čakre, on postiže samadhi, jedinstvo s Bogom, univerzumom, kosmičkom svešću i vidi ono što zaista jeste. Ujedinjenje čiste svesti krunske čakre sa snagom donjih čakri prekida beskonačni krug umiranja i rađanja, a osoba doživljava preobražaj u mahatmu - veliku dušu.

Ova čakra se otvara između 14. i 21. godine. Na fizičkom nivou povezana je sa srednjm mozgom, epifizom, očima, ali zapravo utiče na čitav organizam. Od asana najviše je stimuliše stoj na glavi.

Kada je balansirana, razumemo našu vezu sa univerzumom, nestaju iluzije da smo odvojeni od ostalih ljudi i drugih formi života, sve postaje logično i jednostavno.

Dostižemo najviši nivo svesnosti. Uravnotežena čakra daje sposobnost dubokih duhovnih uvida, kao i sposobnost odbacivanja negativnih, blokirajućih uverenja.
Kada nije balansirana, javljaju se praznoverje i sujeverje, nedostatak interesovanja za svetovni život i životne radosti, povučenost, duševne bolesti, beg od stvarnosti, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost.

Na fizičkom nivou simptomi lošeg rada sedme čakre jesu glavobolja, hronične bolesti, slab imunitet, nervne bolesti, disajne tegobe, uzetost, kancer, multipla skleroza i ostala teža oboljenja.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.