Raja Kapotasana: duboko istezanje u "golub" asani

Osnovnu pozu goluba lako ćete proširiti u varijetete: Eka Pada Rajakapotasana ili Adho Mukha Kapotasana.

Golub je ptica koja se šepuri, izvijenih leđa, uvek spremna da poleti. Ovde su leđa prošlost, a prednji deo tela budućnost. Kako biste u životu napredovali, morate hrabro ići napred, poleteti, te stoga ne krivite leđa u pozi goluba i ne dozvolite da vam ona stvaraju neprilike.

Mislite o desnoj nozi kao muškom, levoj kao ženskom korenu, a o perineumu kao o trećem osloncu - ova poza je integracija muških i ženskih aspekata.

U ovoj pozi radi se na širini kretanja kukova i butnih kostiju, a duboko istezanje naročito koristi onima koji mnogo sede na poslu, ali i redovnim trkačima posle treninga.  Takođe, vežba se povijanje unazad i priprema telo za sedenje u položajima kao što je padmasana (lotos).

Joga izazov: Padmasana

Postupak:

Spustite se na kolena. Postavite ruke na pod u širini ramena. Ispružite levu nogu iza sebe, a desnu ispred tako da desnim zglobom dotičete levu ruku.

Ukoliko je potrebno, postavite ispod desnog kuka jastučić kako bi vam bilo udobno. Oslonite se na kukove što je više moguće, tako da zategnete mišiće i ispružene i savijene noge. Desna noga (koja je u ovom slučaju savijena) je noga na koju sada treba da obratite pažnju. Koleno bi trebalo da vam je u ravni stopala. Stopalo nemojte ispružiti da ne biste previše istegli list.

Ispravite se što više unazad, koristeći ruke kao oslonac. Ako niste dovoljno razgibani, probajte da privučete desnu petu bliže telu. Pošto pronađete najudobniju poziciju u kojoj najbolje istežete butine i otvarate kukove, lakše ćete se ispraviti.

Probajte da se malo podignete od poda rukama, i da se vratite polako dole. Osetite kako vam se kukovi otvaraju, i kako se napetost gubi. Vodite računa o tome da vam kukovi uvek budu i istoj ravni i da ne vršite veliki pritisak na kolena.

Milica Gudžulić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.