Psihologija čakri: koja čakra vlada u vama, a u kojoj se postiže smirenje

Čakre su mnogo više od energetskih centara i predstavljaju stepen našeg duhovnog razvoja. Radeći pravilno na njima, možemo i da se usavršavamo.

Iako su međusobno povezane i hijerarhijski poređane duž kičmenog stuba, svaka čakra ima vezu sa uspavanim delom kore velikog mozga. Bilo kakva stimulacija i buđenje u bilo kojoj čakri automatski se sprovodi, stimuliše i vremenom budi uspavana područja mozga. Dubine čakri nalaze se izvan takozvane normalne percepcije - u korenu same svesti. Stimulacijom njihovih fizičkih lokacija, željeni impuls se prenosi na dublje nivoe, odakle nam stiže i odgovor na to. Čakre su kao neki prekidači koji nam služe da bismo probudili uspavane potencijale beskonačne svesti.

Prvo je potrebno da se stagnantna energija u čakrama otkloni, da se one pročiste i učine prohodnim. To je ujedno i najdelikatniji deo, jer se u čakrama nalaze komprimovana iskustva (i bolna i prijatna), sa kojima se ponovo moramo suočiti i koja treba da budu integrisana u svesni deo našeg bića. To je sastavni deo svakog duhovnog usavršavanja, tehnike su brojne i različite, ali svako se pre svega mora suočiti sa sobom. Svaka čakra predstavlja određeni nivo energije i razvoja svesti.

Zdravi jajnici, štitna žlezda, materica: kako energija i čakre utiču na ženske zdravstvene probleme....

Proces buđenja čakri sastoji se iz dve faze. U prvoj fazi se aktiviraju prane u različitim čakrama i taj proces se zove Pranothana (pranotana). On podrazumeva otklanjanje stagnantne prane u njima i njihovo pročišćenje, jer jedino tako može doći do buđenja svesti u njima, tj. do pravog buđenja čakri. Nakon toga može doći do buđenja svesti u čakrama i to je pravo buđenje čakri. U psihološkom smislu reči, to podrazumeva da se naša životna filozofija promenila, da smo u svesti napravili taj neophodan kvantni skok, zahvaljujući kojem smo progledali i shvatili besmisao dotadašnjeg načina života.

Određenom nivou svesti odgovara određena energija i obrnuto. Svest i energija su u svojevrsnom dijalektičkom odnosu. Čakre jednostavno predstavljaju koncept i dimenziju iskustva manifestacije svesti i energije.

Kada se probudi energija u određenoj čakri, u svesti će se pojaviti iskustva koja su karakteristična za tu čakru: u Swadistani će se javiti radost, u Manipuri želja za samopotvrđivanjem, u Annahati osećaj ljubavi, u Visuddhi - rasuđivanje i mudrost, u Agyi - intuicija i unutrašnje znanje itd.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.