Pozdrav Mesecu: umirujuće asane koje donose smirenost i blagost

12 poza pozdrava mesecu se izvode u pokretu, u ritmu su sa disanjem i rade se posle pozdrava suncu pre duboke relaksacije i ponavljaju se dva puta...

Sastoji se od 12 poza koje se izvode u pokretu i sinhronizovane su sa ritmom disanja. Radi se nakon pozdrava suncu, a pre duboke relaksacije, samo 2 ponavljanja. Transformaciona joga koristi Bramari disanje nakon svakog položaja.

Maja Popov preporučuje: joga vežbe za ravan stomak i ubrzanje cirkulacije (VIDEO)...

1. U početnom stavu, staviti ruke u molitvenu pozu. Stopala čvrsto ukopati u prostirku i ispružiti kolena. Zategnuti karlicu i uvući stomak. Kičmu držati potpuno pravu i izvlačiti se glavom na gore. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_11

2. Podignuti ruke iznad glave, otvoriti grudni koš, zabaciti ramena i lopatice na dole i blago se izviti unazad. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_2

3. Saviti se u pretklon, iz kukova, pravih leđa i opustiti gornji deo tela, približiti glavu kolenima i spustiti ruke pored stopala. Noge i kolena držati ispružene. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_3

4. Desnom nogom napraviti veliki iskorak unazad, prebaciti težište napred, ispraviti leđa, otvoriti grudni koš i podići glavu gore. Desno koleno spustiti na pod ili držati potpuno ispruženo. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_4

5. Vratiti i levu nogu nazad i uraditi pozu planine. Osloniti se na obe šake i istegnuti leđa unazad, podižući sedalo ka plafonu. Glavu opustiti između ruku. Grudima se otvarati ka kolenima. Ispravljati noge i polako spuštati pete dole. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_55

6. Spustiti kolena, grudi i bradu na prostirku. Oslanjati se na šake koje su usko uz telo, dok su laktovi uvučeni ka unutra. Karlica ostaje izdignuta u pozi poluskleka. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_6

7. Spustiti karlicu i kukove. Glavom i gornjim delom leđa izvijati se unazad u pozu kobre. Ramena povlačiti unazad na dole i otvoriti grudni koš. Laktovi su uz telo. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_7

8. Vratiti se u pozu planine. Osloniti se na obe šake i istegnuti leđa unazad podižući sedalo ka plafonu. Glavu opustiti između ruku. Grudima se otvarati ka kolenima. Ispravljati noge i polako spuštati pete dole. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_5a

9. Iskoračiti desnom nogom unapred, spustiti desno stopalo između ruku. Prebaciti težište napred, ispraviti leđa, otvoriti grudni koš i podići glavu gore. Levo koleno spustiti na pod ili držati potpuno ispruženo. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_4a

10. Privući i levu nogu napred, spojiti stopala, ispraviti noge i preći u pretklon. Opustiti gornji deo tela i glavu ka kolenima. Ruke slobodno padaju pored stopala. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_3a

11. U pretklonu čvrsto stegnuti stomačne mišiće i pravih leđa i ruku se polako podizati. Potpuno se ispraviti i blago istegnuti unazad, kao u pozi dva. Otvoriti grudni koš, zabaciti ramena i lopatice nadole. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

pozdrav_mesecu_umirijuce_asane_koje_donose_smirenost_i_blagost_2a

12. Vratiti ruke u molitvenu pozu. Zategnuti karlicu i uvući stomak.

Kičmu držati potpuno pravu. Udahnuti i raditi jedno Bramari disanje uz izdah.

Ovo je jedan krug. U sledećem krugu ponoviti sve poze, sa tom razlikom što se u četvrtoj pozi prvo pravi iskorak unazad levom nogom (a ne opet desnom).

Isto pravilo važi i za pozu devet i iskorak unapred.

Na kraju, vraćate se u početni stav.

Benefiti:

Idealan trening za opšte zdravlje i dobro raspoloženje.

Stimuliše i balansira sve sisteme organa, uključujući endokrini, kardiovaskularni, respiratorni i digestivni sistem.

U pozama pozdrava mesecu, Bramari disanje sinhronizovano sa fizičkim pokretom je duboko i ritmično; opušta napetost mentalnog tela, smiruje, donosi meditativno stanje.

Joga razgibavanje za eliminaciju stresa: dva pokreta za gipka ramena i bolju pokretljivost (VIDEO)...

Pojačava mentalnu jasnoću, dovodeći svežu krv u mozak i mišiće. Kožu čini zdravom i zategnutom.

Izvor: Lovesensa

Pripremio: Srđan Jovanović, instruktor transformacione joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.